TERRORDØMT: Kristian Michelsen (34) fra Nord-Trøndelag er dømt for terrordeltakelse.
TERRORDØMT: Kristian Michelsen (34) fra Nord-Trøndelag er dømt for terrordeltakelse. Foto: Privat

Kristian (34) fra Verdal dømt for å ha kriget for IS

34 år gamle Kristian Michelsen fra Verdal i Nord-Trøndelag er dømt for terrordeltakelse og terrorforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

34 år gamle Kristian Michelsen ble i dag dømt til syv år og seks måneder i fengsel for terrorforbund og terrordeltakelse.

Michelsen reiste fra Norge til Syria i november 2014, hvor han inngikk en avtale med en eller flere personer knyttet til terrororganisasjonen IS om å begå terror.

Ifølge dommen hadde 34-åringen hensikt om å skape alvorlig frykt i den syriske befolkning, ved å reise inn i landet og ta del i IS’ treningsprogram og våpentrening.

Oppvekst preget av mobbing

Michelsen ble pågrepet 30. april 2016 på den tyrkiske grensen til Syria, etter at han hadde rømt fra terrororganisasjonen.

Senere ble han deportert fra Tyrkia, og pågrepet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Trønderen er den av norske fremmedkrigere som har vært lengst i Syria og kommet levende tilbake.

Under rettssaken nektet han straffskyld, og har tidligere hevdet at han kun drev med nødhjelp i det borgerkrigsherjede landet. I vitneboksen redegjorde han for oppveksten i Verdal i Nord-Trøndelag, som tidlig var preget av mobbing, familieproblemer og rusbruk.

Michelsen er en av tre etniske konvertitter fra Trøndelag som reiste til Syria. De to andre er en mann og en kvinne. Mannen er meldt omkommet, mens kvinnens skjebne ikke er kjent.

– Visste ingenting om IS

På tross av massiv mediedekning av terrorgruppen i tiden før han reiste ned, hevdet Michelsen at han ikke visste noe om Islamsk Stats grusomme handlinger.

– Jeg visste at det var borgerkrig i Syria og at folk ble drept og henrettet. Men jeg visste ingenting om IS.

Hvorvidt Michelsen visste at IS var en terrororganisasjon da han reiste til Syria, ble et sentralt tema i retten. I dommen står det at 34-åringen ville være skyldig i terrordeltakelse dersom han visste hva IS holdt på med.

Les også: – Jeg visste ingenting om IS

Mye av påtalemyndighetenes argumenter handlet derfor om å vise hvorfor det var grunn til å tro at Michelsen visste hva han gikk til.

Sendte meldinger til familien

I retten fortalte trønderen at han lyktes å rømme fra IS etter flere mislykkede forsøk. Han fortalte at han sammen med en tunisier tok seg til den tyrkiske grensen med en motorsykkel de hadde kjøpt for 100 dollar. Flukten beskriver han som svært dramatisk.

– Jeg kjente en kule sneie armen, sa han i retten.

Da Michelsen var i Raqqa, byen som er regnet som IS' hovedstad, la han ut et bilde på Facebook om at han hadde reist til Syria. Dette var noe han følte han måtte gjøre, ifølge dommen.

Fra januar 2015 hadde 34-åringen et AK-våpen (Automat Kalasjnikov), som han greide å håndtere uten opplæring. Michelsen sendte bilder av seg selv med våpenet til familie og venner i Norge.

I en melding som Michelsen sendte hjem til familien, skrev han:

– Jeg er faktisk her for å hjelpe folk. Jeg har ikke drept noen. De siste dagene har jeg gravd bomberom til «kvinnfolk» og unger.