Nyhetsbyrå: Robert Mugabe (93) har godtatt å gå av

Ifølge Reuters har Robert Mugave sagt seg villig til å gå av som president i Zimbabwe.

MÅ GÅ: Robert Mugabe blir trolig kastet av som president i Zimbabwe søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
MÅ GÅ: Robert Mugabe blir trolig kastet av som president i Zimbabwe søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Ledelsen i Zimbabwes regjeringsparti ZANU-PF sparket tidligere søndag sittende president Robert Mugabe som leder, melder Reuters.

Søndag ettermiddag melder samme nyhetsbyrået at Mugabe i løpet av kort tid skal holde en TV-sendt tale der han kommer til å annonsere at han går av som president for Zimbabwe.

– President Robert Mugabe skal tale for nasjonen live fra presidentens residens i kveld. Vennligst følg med videre, heter det i en kunngjøring på den statlige TV-kanalen i Zimbabwe søndag kveld.

Partiet skal ha gitt ham frist til mandag klokken 12 med å trekke seg som president. Om ikke han går av, vil han bli stilt for riksrett.

Nyhetsbyrået får dette bekreftet av flere partimedlemmer.

Emmerson Mnangagwa, som Mugabe sparket som visepresident forrige uke, blir gjeninnsatt i partiledelsen som ny leder, melder BBC.

Mnangagwa har vært en av Mugabes mest betrodde menn, og har jobbet for presidenten gjennom flere tiår.

Grace Mugabe kastet ut

Også Mugabes kone, Grace Mugabe, skal være kastet ut av regjeringspartiet.

Avgjørelsen kommer etter at sentrale figurer i Zimbabwes regjeringsparti møttes søndag for å avgjøre president Robert Mugabes skjebne.

Mugabe har styrt Zimbabwe med jernhånd siden 1980. Denne uken ble 93-åringen utsatt for et statskupp, da han ble satt i husarrest av soldater, som tok over den statlige TV-kanalen og blokkerte veier.

Statsoverhoder i en rekke av landene i Sør-Afrika skal tirsdag ha et krisemøte om situasjonen i Zimbabwe, melder Reuters.

Nektet å gå av

Mugabe har imidlertid nektet å gå av som president, og fredag dukket han uventet opp på en seremoni på et universitet i hovedstaden Harare.

Samtidig melder landets statlige TV at Zimbabwes forsvarssjef Constantino Chiwenga skal møte Mugabe igjen søndag for å diskutere presidentes avgang.

Ungdomspartiet til ZANU-PF, som tidligere har vært svært lojale til Mugabe, uttalte tidligere søndag at de støtter regjeringspartiet og går mot presidenten.

Alle de ti provinslagene i ZANU-PF har stilt seg bak kravet om den 93 år gamle presidentens avgang.