HELSESKADELIG: Den gamle sprayflasken med Jif universal sprer partiklene slik at det er helseskadelig. De farlige partiklene kan ligge igjen i lufta i opptil fire timer..
HELSESKADELIG: Den gamle sprayflasken med Jif universal sprer partiklene slik at det er helseskadelig. De farlige partiklene kan ligge igjen i lufta i opptil fire timer.. Foto: TV 2

Jif-spray kan gi astma og kols – nå er den fjernet

Å vaske med de gamle flaskene med Jif universal kan gi astma, KOLS og nedsatt lungefunksjon. Den nye sprayen skal nå være friskmeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis det er lenge siden du kjøpte ny Jif-universalspray, er det god grunn til å kvitte deg med den gamle.

Lilleborg har nemlig tatt affære etter at det i fjor ble lagt fram forskning som viste at vaskemidlet i sprayform kan være helseskadelig.

Årsaken er at kjemikaliene i rengjøringsspray er svært konsentrerte og dusjes ut i pustelufta vår.

– Dette resulterer i bittesmå partikler, som vi drar langt ned i lungene våre hvor de gjør skade, forklarte doktorgradsstipendiat og lungelege ved Haukeland, Øistein Svanes til TV 2-programmet Helsekontrollen.

Lungene eldes raskere

Han var med i en stor internasjonal studie som viste at hos personer som vasker med kjemikalier hjemme, faller lungefunksjonen cirka 14 prosent mer per år når de bruker rengjøringsmidler over lang tid.

TV 2-programmet Helsekontrollen fikk i den forbindelse biolog og daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn-Jenssen til å teste hvordan partiklene i Jif-flaskene oppførte seg ved vask av en kjøkkenbenk.

Resultatet viste at skadelige partikler ble værende i lufta i fire timer etter at sprayen ble brukt.

Lilleborg, som selger Jif-sprayene, svarte først at det kunne være lurt å holde pusten ved bruk av sprayen, men de tok affære etter at de nye opplysningene kom fram.

– Vi valgte umiddelbart å endre sprayhodene på Jif Universal som følge av forskningsrapporten, forlklarer kommunikasjonssjef Anne Gjemdal i Orkla Home & Personal care til TV 2.

Fikk sprednings-begrenser

Nå har sprayen fått en såkalt sprednings-begrenser. I høst fikk også baderoms-sprayen deres en dyse som gir mer skum og færre partikler i luften.

– I etterkant har vi gjennomført grundige tester på sprayene våre som viser at sprayene bidrar med svært lite spraytåke med dagens dyser, sier hun.

Ifølge Gjemdal er mengden spraytåke på universalsprayen redusert med 93 prosent.

– Dette har vi fått bekreftet gjennom grundige evalueringer av innhold og aerosoldannelse i samarbeid med Mycoteam og Sintef Molab, sier hun.

Friskmeldt

Mycoteam-sjefen sier han ikke har vært med på å teste de nye dysene profesjonelt, men han sier til TV 2 at han selv har lagt merke til at endringen har skjedd, og at det er svært gledelig.

73 prosent svarte i Helsekontrollens undersøkelse at de bruker rengjøringsmidler i sprayform jevnlig. På grunn av refill-muligheten på slike flasker er det mange som fremdeles bruker de gamle flaskene. Det kan være grunn til å bytte.

– Det er jo veldig positivt når kunnskapen når fram, sier Mohn-Jenssen som nå bruker sprayen hjemme med god samvittighet.