Kirurgen Lee Cook-jong holdt pressekonferanse i Suwon i Sør-Korea onsdag. Han ledet legeteamet som reddet den skutte soldaten.
Kirurgen Lee Cook-jong holdt pressekonferanse i Suwon i Sør-Korea onsdag. Han ledet legeteamet som reddet den skutte soldaten. Foto: Stringer

soldat rømte til sør-korea:

Legene rystet: Fant 27 cm lang parasitt i Nord-koreansk soldat

Da sersjanten fra Nord-Korea rømte på spektakulært vis til Sør ble han skutt syv ganger av sine medsoldater. Da legene forsøkte å redde ham, fikk de sjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere titalls ormer og parasitter ble funnet i mannen, blant annet en 27 cm lang parasitt som ble oppdaget i mannens spiserør.

– I løpet av mine tyve år som kirurg har jeg bare sett slike ting i lærebøkene, sa Lee Cook-jung, mannen som ledet teamet som reddet soldatens liv, melder The Guardian.

Innvollsormer og parasitter var vanlig for 40-50 år siden i den vestlige verden, og mannens tilstand gir en tydelig pekepinn på hvor dårlig det står til med kostholdet i verdens mest lukkede land.

Avføring

Bruken av menneskelig avføring som gjødsel får skylde. Ifølge The Guardian sluttet Nord-Korea å distribuere kunstgjødsel på 90-tallet og bøndene gikk over til å bruke avføring for å få avlingen til å gro.

Å få bekreftede tall over avlinger og kosthold i diktaturet er en umulig oppgave.

En studie av World Food Programme fra 2009 fant at dietten for store deler av befolkningen er mais, ris, kimchi og bønnemos, noe som fører til underernæring for så mange som 25 prosent av befolkningen.

Veien til Panmunjom, landsbyen der dramaet utspant seg.
Veien til Panmunjom, landsbyen der dramaet utspant seg. Foto: Jung Yeon-je

Løvhaug

Soldaten, som er en sersjant i hæren, rømte over grensen ved landsbyen Panmunjom i en svært dramatisk flukt. Han kjørte først i en jeep mot den strengt bevoktede grensen. Jeepen endte i en grøft, og han ble jaget videre av soldater fra Nord-Korea til fots. Soldatene avfyrte minst 40 skudd mot Sør-Korea, syv av dem traff mannen i 20-årene.

Soldaten ble funnet i en løvhaug på sørsiden av grensen og flydd til sykehus. Han er fremdeles i kritisk tilstand etter flere operasjoner.