PANT: I dag er pantesatsene på henholdsvis 1 krone og 2,50 kroner.
PANT: I dag er pantesatsene på henholdsvis 1 krone og 2,50 kroner. Foto: Kallestad, Gorm

Slik kan de nye pantesatsene bli

Miljødirektoratet vil sette opp panten på brusflaskene dine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. januar 2018 kan det bli dyrere pant på flasker i Norge.

Miljødirektoratet har sendt forslag til Klima- og miljødepartementet om å øke pantesatsene til to og tre kroner.

Det var Din Side som først omtalte saken.

Vil ikke øke mer

I dag har panteflasker - og bokser henholdsvis 1 og 2,50 kroner i pant.

Pantesatsene har stått slik siden 1993. Allerede i 2012 lanserte Miljøpartiet De Grønne et ønske om å øke panten til tre og fem kroner. Men Miljødirektoratet mener det ikke er hensiktsmessig å øke panten til dette nivået.

«Vi ser at enda høyere pantesatser kunne gi forbrukerne sterkere insentiv til panting, men vurderer at en ytterligere økning av pantesatsene vil redusere produsentenes insentiv til nye tiltak for å øke innsamlingen og samlet sett trolig ikke øke innsamling», skriver de i forslaget.

Overgangsordning

Dersom departementet går videre med forslaget, ser Miljødirektoratet for seg at lovendringen kan tre i kraft fra 1. januar neste år. Likevel mener de at det kan lønne seg med en overgangsperiode.

– Det er mange produkter som skal merkes om, og vi lytter til bransjen når de sier at det er behov for mer tid. En lengre overgangsperiode betyr at vi unngår at flasker og bokser må kastes på grunn av feil merking, og vil redusere kostnadene for produsentene av drikkevarer, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.