Bildet, hvis tittel betyr «Verdens frelser», antas av eksperter å være ett av svært få av Da Vincis verker som har overlevd århundrene siden mesterens død.

Det 500 år gamle bildet var hovedattraksjonen på auksjonen, som ble arrangert av Christie's, og det var ventet at prisen kom til å bli astronomisk.

Allerede på forhånd hadde en av dem som sto bak auksjonen garantert at det ville komme bud på minst 100 millioner dollar.

Til slutt gikk det altså under hammeren for 450 millioner dollar – eller svimlende 3,7 milliarder kroner etter dagens kurs – etter en heftig budrunde som varte i 18 minutter.

BLADDE OPP: Det var prinsen Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud som betalte 3,7 milliarder kroner for maleriet. Foto: Saudi Research & Marketing Group
BLADDE OPP: Det var prinsen Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud som betalte 3,7 milliarder kroner for maleriet. Foto: Saudi Research & Marketing Group

Det har lenge vært spekulert på hvem den mystiske kjøperen av bildet var, men nå mener New York Times at de kan avsløre hvem som bladde opp 3,7 milliarder kroner for maleriet.

Nettstedet skriver at kjøperen er prins i den saudiarabiske kongefamilien, og heter Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.

Slo forrige rekord ned i støvlene

Salgsprisen var halvannen ganger så høy som den forrige rekorden.

Willem de Koonings «Interchange» ble solgt privat for to år siden for rundt 300 millioner dollar.

«Salvator Mundi» er utført i olje på valnøttre og er et portrett av Jesus Kristus som holder hånden opp i en velsignelse. Det ble malt for Frankrikes kong Ludvig XII en gang mellom 1506 og 1513.

Målene er forholdsvis beskjedne 45 ganger 66 centimeter, noe som gir en «kvadratmeterpris» på halvannen milliard dollar.

Selgeren er den russiske forretningsmannen Dmitrij Rybolovlev. Han kjøpte «Salvator Mundi» i 2013 for 127,5 millioner dollar.

Året før ble Edvard Munchs «Skrik» solgt for 119,9 millioner dollar.