MENER ALVOR: Tvillingsøster Thea leverte i dag inn 15 anmeldelser av personer som har delt de private bildene av Nora Mørk.
MENER ALVOR: Tvillingsøster Thea leverte i dag inn 15 anmeldelser av personer som har delt de private bildene av Nora Mørk. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

tvillingsøsteren gikk til politiet i dag:

15 menn anmeldt for å ha delt bildene av Nora Mørk

LARVIK/OSLO (TV 2): – Vi mener alvor når vi sier at vi skal anmelde alle som deler bildene, sier tvillingsøster Thea Mørk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thea Mørk var onsdag på politistasjonen i Larvik for å anmelde flere personer som har delt de private bildene av tvillingsøsteren Nora. Til sammen ble 15 menn anmeldt, i tillegg til mannen i 20-årene som stjal bildene fra Nora Mørk. Han har tilstått bildetyveriet.

– Vi mener alvor når vi sier at vi skal anmelde alle som deler bildene, sier Thea til TV 2.

Hun forteller at de har fått hjelp fra folk som har gitt beskjed om at bildene deles.

– Vi er takknemlig for alle som har sendt inn skjermdumper av de som har delt bildene.

Strafferammen for brudd på straffelovens § 266 om hensynsløs atferd er inntil to års fengsel. TV 2 så tirsdag på flere dommer knyttet til spredning av private bilder, der straffen lå på mellom 45 og 90 dagers fengsel.

– Det har knekt meg

Mandag kveld fortalte den verdenskjente håndballspilleren Nora Mørk (26) gråtkvalt om hvordan private bilder av henne ble delt på nettet.

– Det er én som har vært inne i mitt privatliv, stjålet noe fra meg og valgt å dele det med alle. Det har knekt meg, sier Mørk.

Mørk var på landslagssamling da hun ble klar over at bildene var spredt på nett. Telefon var blitt hacket via en app. En mann i tjueårene har tilstått av han sto bak bildetyveriet.

De siste månedene har Mørk vært langt nede. Det å ikke ha kontroll på bildene og på hvem som ser dem, har vært tøft.

– Livet mitt har forandret seg veldig. Jeg har gått fra å ha det bra til å kjenne på at selvtilliten har forsvunnet. Hver dag har vært slitsom. Det er tøft å stå i det. Jeg tror ikke folk skjønner hva det gjør med en person, forteller hun.

20-åring avslørte bildetyven

Det var 20 år gamle Mia Landsem som gjorde Mørk oppmerksom på at bildene var kommet på avveie. Hun har fortalt til TV 2 at hun de to siste årene har jobbet konkret opp mot nettsider som deler og sprer private bilder av uskyldige jenter og gutter, uten samtykke.

– Jeg følger med på disse nettstedene hver dag. I høst kom jeg plutselig over en bruker som delte bilder av Nora Mørk, sier Landsem.

Via en bekjent tok hun kontakt med tvillingsøsteren til Nora Mørk, Thea, som ga landslagstjernen den tunge beskjeden. Da var Mørk på landslagssamling, og tok det svært tungt.

Landsem klarte å spore opp IP-adressen til personen som delte bildene. Nå har altså en mann i 20-årene tilstått å ha delt bildene av Mørk.

– Vi har funnet en metode for å finne IP-adressen til de som sitter på disse nettsidene – på en så lovlig måte som mulig. Vi anmelder aldri folk på vegne av andre. Men jeg kontakter jenta eller gutten det gjelder. Veldig ofte blir bildene postet med fullt navn, og jeg snakker med dem, forklarer hvor bildene ligger, sender gjerne en lenke og ber dem anmelde det til politiet, sier hun.

– Fristelsen ble for stor

TV 2 oppsøkte tirsdag flere personer som hadde postet lenker til bildene på en gruppe på Facebook.

– Nei, hvorfor gjorde jeg det. Det var bare noen som spurte om det gikk an å finne dem, så fant jeg det på et søk. Fristelsen ble for stor, forteller en av dem som delte en lenke til bildene.

TV 2 ringte en annen mann som også har delt bildene. Han nekter for å ha gjort det, og avbryter raskt samtalen med TV 2s reporter.

– Jeg har ikke delt noen bilder jeg.

– Jo, du har delt en lenke som fører til bildene av Nora Mørk.

– Jeg er i utlandet, så jeg har ikke muligheten til å snakke nå, sier mannen, før han avslutter samtalen.

Sporet IP-adresser hele natten

Etter at Mørk sto frem med sin historie mandag, har interessen rundt saken vært stor.

Landsem har brukt store deler av natten på å jakte de som fortsatt sprer bildene av håndballstjernen.

– Etter at Nora sto frem har det vært større spredning. Bildene er delt på nettsteder, Facebook-grupper og ulike «mannegrupper» på nett. Vi har sporet IP-adresser i hele natt, det er skrevet ned og alt er logget. Det sendes rett til politiet, sier Landsem.