BLYTUNG: Til tross for at det ikke er bare bare å stjele med seg en av de ikoniske Københavnerbenkene, er en mann nå mistenkt for å ha stjålet flere av dem for å selge dem videre.
BLYTUNG: Til tross for at det ikke er bare bare å stjele med seg en av de ikoniske Københavnerbenkene, er en mann nå mistenkt for å ha stjålet flere av dem for å selge dem videre. Foto: Politiet

65 grønne benker har forsvunnet på mystisk vis – nå vet politiet hvorfor

I over ett år har politiet i København lurt på hvorfor de grønne, blytunge benkene i byen forsvinner. Nå er en mann pågrepet i saken, mistenkt for å ha stjålet minst 12 av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden sommeren 2016 har flere og flere benker forsvunnet fra Københavns parker og gater.

Frem til nå har hele 65 såkalte Københavnerbenker forsvunnet.

Nå avslører politiet i den danske hovedstaden at de har pågrepet en mann i forbindelse med forsvinningene. Det skriver danske TV 2.

Det var et samarbeid mellom København Kommune og København-politiets tyveriavsnitt som førte til at en gjerningsmann ble pågrepet 29. august i år.

Mannen er nå siktet for 12 tilfeller av benktyverier.

Kjøpere tipset om tyven

Politiet opplyser at de stjålne benkene er blitt lagt ut for salg på nettet og solgt til private kjøpere.

– Benkene var lagt ut til salg på diverse sider på nettet, og vi har avhørt en rekke kjøpere som har ført oss til den aktuelle personen, sier politisjef Jesper Cederholm til Politiken.

Jon Pape i kommunens avdeling for teknikk- og miljøforvaltning har tidligere advart privatpersoner mot å kjøpe brukte Københavnerbenker på nett.

– Hvis en benk for eksempel bærer preg av grafitti eller annen slitasje, kan det være et tegn på at den har stått på gata, og da er den med all sannsynlighet stjålet, sa han til TV 2.

Hver benk koster 10.000 kroner å lage

Den ikoniske Københavnerbenken ble designet på 1880-tallet, og har tre grønne sitteplanker og gavler laget av sortmalt støpejern som kjennetegn.

Det finnes rundt 3000 eksemplarer av benkene rundt om i København.

Én benk koster København kommune over 10.000 kroner i produksjonskonstnader, og i tillegg kommer utgiftene til installering.

Med andre ord har benker verdt over 650.000 kroner forsvunnet siden sommeren i fjor.

København kommune jobber nå med å tyverisikre benkene.