Slik får hun Østfold ned fra pilletoppen

Østfold har i mange år ligget på Norges-toppen i bruk av medisiner som kan gi avhengighet. Nå går bruken ned. Mye takket være den assisterende fylkeslegen.

– Det er jo fastlegene som foreskriver de aller fleste medisinene, og det vi har prøvd er å gjøre dem mer bevisste, sier Mette Kristine Hjermann, assisterende fylkeslege i Østfold.

Siden hun startet i jobben har hun hatt som mål at fastlegene skal bli mer oppmerksomme når de skriver ut medisiner som er vanedannende.

– Hvis fastlegene kan dette godt, så vet de at langtids-forskrivning av disse medikamentene gir mer plager enn det lindrer, sier hun.

Hvert år blir det skrevet ut sterkt vanedannende medisiner til mange hundre tusen nordmenn. De vanligste kan deles i tre grupper, og tall fra reseptregistret fra 2015 viser følgende:

  • 135.000 personer fikk beroligende medikamenter
  • 298.000 brukte sovemedisin
  • 570.000 nordmenn brukte sterkt vanedannende smertestillende tabletter som Paralgin forte og Tramadol. Det tilsvarer mer enn hver tiende nordmann.

Medisinene er effektive og gode for korte behandlinger, for eksempel etter operasjoner. Men for noen brukere blir medisinene foreskrevet for lenge slik at det blir svært vanskelig å slutte.

Les også: Anne Mette (48) fikk sterkere og sterkere doser i 15 år – nå etterforskes fastlegen

VANEDANNENDE: Dette er eksempler på sterke smertestillende, vanedannende medisiner. Hver tiende nordmann fikk slike medisiner i 2015.
VANEDANNENDE: Dette er eksempler på sterke smertestillende, vanedannende medisiner. Hver tiende nordmann fikk slike medisiner i 2015. Foto: Morten Kristoffersen/TV2

Ned fra pilletoppen

Nettopp Østfold er helt på toppen av statistikken når det gjelder bruk av slike medisiner i Norge.

Hjermann har nå besøkt fastlegene i fire kommuner med et kurs om hva som skjer når kroppen vennes til medisin, og hva som skjer i kroppen når man prøver å slutte. Kommunene som fikk besøk i februar var Askim, Skiptvet, Spydeberg og Trøgstad.

I tillegg har fastlegene måttet rapportere i et såkalt egenmeldings-tilsyn om sine egne rutiner rundt forskrivning av medisiner som er vanedannende. De er i tillegg pålagt å ta en diskusjon med pasienter som får slik medisin utover det som er anbefalt tid.

De nyeste tallene fra reseptregistret er nå klare, og for kommunene som har hatt tilsyn er det færre brukere og dosene som forskrives er mindre enn før tilsynet.

– Det er en klar reduksjon i de fire kommunene vi har hatt tilsyn på, og det ser ut til at det er noen som er i ferd med å redusere dosene, sier Hjermann.

Også Moss har hatt egenmeldingstilsyn, men resultatene derfra er ikke klare ennå.

De fire kommunene som hadde opplæring og tilsyn om vanedannende medisiner i vår, har nedgang både i antall brukere og mengde foreskrevet medisin, sier oversikten fra Reseptregistret. (Faksimile fra Fylkesmannen)
De fire kommunene som hadde opplæring og tilsyn om vanedannende medisiner i vår, har nedgang både i antall brukere og mengde foreskrevet medisin, sier oversikten fra Reseptregistret. (Faksimile fra Fylkesmannen)

Sykehuset i Indre Østfold sier til TV 2 at de har økt pågang av pasienter som skal trappe ned medisinbruken sin etter at fylkeslegen satte fokus på vanedannende medisiner.