«BEVIS» VAR DATASPILL: Dette bildet, som Russlands forsvarsdepartement la ut på Facebook tirsdag, skulle angivelig bevise at USA samarbeidet med terrorhæren IS. Rundt en halvtime senere var bildet fjernet og erstattet med et annet. I kommentarfeltet vises lenker til dataspillet som bildet er hentet fra.
«BEVIS» VAR DATASPILL: Dette bildet, som Russlands forsvarsdepartement la ut på Facebook tirsdag, skulle angivelig bevise at USA samarbeidet med terrorhæren IS. Rundt en halvtime senere var bildet fjernet og erstattet med et annet. I kommentarfeltet vises lenker til dataspillet som bildet er hentet fra. Foto: skjermdump/Facebook

Russland slettet bildebløff som var «bevis» på at USA samarbeider med IS

Den amatørmessige bildebløffen hånes av britisk datanerd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at BBC avslørte at hundrevis av IS-krigere og deres familiemedlemmer fikk flykte fra Raqqa i oktober, hevdet det russiske forsvarsdepartementet tirsdag at de har «udiskutable bevis» på at USA assisterte terrorhærens flukt fra byen Abu Kamal.

Et av bildene som ifølge Russland skal vise en konvoi med biler på vei fra IS-byen i det østlige Syria mot den irakiske grensen 9. november, er imidlertid en skjermdump fra dataspillet «AC-130 Gunship Simulator».

Bildene og innleggene som ble lagt ut på Facebook og Twitter, ble raskt fjernet da brukere av sosiale medier påpekte hvor et av bildene stammet fra, men TV 2s skjermdumper av innlegget som det russiske forsvarsdepartementet postet på Facebook og Twitter dokumenterer den lett gjennomskuelige bildebløffen.

– Ansetter det russiske forsvarsdepartementet klovner til å gjøre denne jobben, kommenterer briten Eliot Higgins på Twitter.

Som TV 2 har fortalt tidligere, står Higgins bak nettverket og gravebloggen Bellingcat, som ved å bruke åpne kilder og verifisering av bilder og videoer fra ulike kilder har avdekket mulige krigsforbrytelser i Syria. Den britiske datanerden har blant annet funnet bildebevis på at russiske bomber traff en nødhjelpskonvoi i Syria.

I et innlegg på gravebloggen Bellingcat påpeker Higgins at originalbildet fra dataspillet tydelig viser at russiske myndigheter har brukt et utsnitt, ettersom noe av teksten øverst til høyre fortsatt er synlig.

Brukt i TV-innslag

De andre bildene som russerne postet, er hentet fra videoer som er filmet i Irak i 2016, og det er for øvrig ikke første gang det russiske forsvarsdepartementet har forsøkt å forlede offentligheten med falske bilder, skriver han.

Et EU-organ som overvåker desinformasjon, opplyser at også statseide Rossija 24 brukte bildet i et nyhetsinnslag om krigen i Syria.

I Russland reagerer flere også med harme på avsløringen. Newsweek siterer ulike russiske meldinger til russiske myndigheter:

«Hva går skattepengene mine til?»,

«Dere vil ikke engang kommentere hvordan en skjermdump fra spillet dukket opp i bevisførselen som skulle knytte USA til IS»

«Ikke ydmyk dere selv, og ikke ydmyk Russland på denne måten».

Tirsdag kveld la det russiske forsvarsdepartementet i en pressemelding skylden på en sivilt ansatt, melder nyhetsbyrået Interfax.

Det russiske forsvarsdepartementet brukte skjermdumpen fra dataspillet «AC-130 Gunship Simulator» som «bildebevis» også på sin Twitter-konto.
Det russiske forsvarsdepartementet brukte skjermdumpen fra dataspillet «AC-130 Gunship Simulator» som «bildebevis» også på sin Twitter-konto.
ORIGINALEN: Skjermdump fra presentasjonsvideoen av dataspillet «AC-130 Gunship Simulator». Originalbildet viser at russiske myndigheter har brukt et utsnitt av bildet, ettersom noe av teksten øverst til høyre fortsatt er synlig.
ORIGINALEN: Skjermdump fra presentasjonsvideoen av dataspillet «AC-130 Gunship Simulator». Originalbildet viser at russiske myndigheter har brukt et utsnitt av bildet, ettersom noe av teksten øverst til høyre fortsatt er synlig.