Mannen brukte Facebook Messenger til å sende bilder av hans daværende kone til andre personer.
Mannen brukte Facebook Messenger til å sende bilder av hans daværende kone til andre personer. Foto: Alexander Klanderud / TV 2

Sendte nakenbilder av kona til Facebook-venner – dømt til 45 dagers fengsel

Lederen av justiskomiteen etterlyser tydeliggjøring av regelverket, og vil øke strafferammen for deling av nakenbilder uten samtykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av november ble en 55 år gammel mann dømt til fengsel i 45 dager for å ha delt nakenbilder av sin daværende ektefelle med Facebook-venner, uten hennes samtykke.

Delingen skjedde gjentatte ganger i en periode på over tre år, før det ble oppdaget. Mannen hadde da sendt bildene til flere personer via Facebook Messenger.

I retten innrømmet mannen alt, og saken ble avgjort som en tilståelsessak. I dommen påpeker retten at spredning av nakenbilder uten samtykke innebærer en «betydelig integritetskrenkelse», og at man etter at bildet er sendt, ikke har kontroll på om de spres videre.

«Den usikkerheten dette innebærer, vil normalt innebære en stor belastning for den som rammes», heter det i dommen. I tillegg vises det til at det trekker i skjerpende retning at mannen «utnyttet tillitsforholdet et ekteskap innebærer», og at han har utvist et fast forbrytersk forsett over lang tid.

Han fikk likevel strafferabatt, siden han godtok en tilståelsesdom, som er en forenklet behandling av saken i rettsapparatet der den siktede må tilstå alt han er siktet for. Mannen ble også dømt til å betale 20.000 kroner til fornærmede i saken.

Bilder av Nora Mørk på avveie

Mandag fortalte håndballstjernen Nora Mørk om at private bilder av henne har blitt spredt på internett. Bildene ble stjålet via en app på telefonen hennes, og en mann i 20-årene har tilstått forholdet.

Mørk har vært langt nede de siste månedene, og vurderte om hun skulle droppe VM i Tyskland etter at hun oppdaget at bildene var på avveie.

– Livet mitt har forandret seg veldig. Jeg har gått fra å ha det bra til å kjenne på at selvtilliten har forsvunnet. Hver dag har vært slitsom. Det er tøft å stå i det. Jeg tror ikke folk skjønner hva det gjør med en person, forteller hun.

Vil øke strafferammen

Flere har uttrykt støtte til håndballstjernen etter at hun sto frem med sin historie. Leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H) er en av de som takker Mørk for åpenheten.

– Jeg tror det betyr veldig mye for andre jenter som har opplevd slike overgrep, at hun er så tøff og modig og står frem og tar kontroll på den måten som hun gjør nå, sier Trøen til TV 2.

Lederen av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap) mener dagens lovverk ikke er tydelig nok for denne type kriminaliteten.

– Det er en ulovlig handling som blir begått av mange, og det får store konsekvenser for de det gjelder. Det er viktig å være tydelig på at det er de som deler denne type bilder uten samtykke som har ansvaret, sier leder av Justiskomiteen, sier Vågslid.

I utgangspunktet er strafferammen for brudd straffelovens § 266 om hensynsløs atferd fengsel inntil to år. Nå vil Vågslid jobbe for innføre strengere straff for de som deler private bilder av andre.

– Jeg vil ta initiativ til å fremme et forslag i Stortinget der vi foreslår både å tydeliggjøre regelverket, men også øke strafferammene. Det må ha en mye større avskrekkende effekt enn det det har i dag, sier Vågslid.

Flere lignende saker

Tidligere i år ble en 28 år gammel mann dømt til 90 dagers fengsel for å ha lagt ut nakenbilder av en eks-kjæreste på sosiale medier. I tillegg måtte han betale henne 50.000 kroner.

I slutten av februar ble en kvinne i 20-årene dømt til 90 dagers fengsel for å ha delt et nakenbilde av en annen kvinne på spillappen Discord. Bildet ble delt i en gruppe med fire personer, og ble slettet etter fire timer. Dommen ble senere opphevet av lagmannsretten, på grunn av mangler ved dommen fra tingretten.

I april ble en 16 år gammel jente dømt til 60 dagers betinget fengsel i Sandefjord tingrett for å ha lagt ut en video på Snapchat av to andre mindreårige personer som hadde sex på en fest.

En 17 år gammel gutt ble i mai også dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha spredt et bilde på en Snapchat-gruppe av to jevnaldrende som hadde sex.

Kripos: – Anmeld til politiet!

Nora Mørk er forberedt på å anmelde alle som har hatt befatning med bildene og spredt dem videre.

– Fremover nå så kommer jeg til å anmelde alle som har videresendt disse bildene og som har disse bildene. Jeg har ingen sympati overfor mennesker som gjør dette. Det er mulig at jeg akkurat nå er svak og lei meg, men jeg er ordentlig forbanna, er sier Mørk.

Kripos oppfordrer alle som opplever lignende om å ta kontakt med politiet. Det er viktig, både fordi den enkelte saken kan straffeforfølges der og da og gi politiet nyttig informasjon til senere bruk.

– Hvis man ikke anmelder sakene får vi heller ikke kjennskap om at dette er et problem. Sakene som anmeldes til oss blir registrert og vi kan straffeforfølge og etterforske direkte, eller de kan gjenopptas og danne grunnlag for senere etterforskning. Anmeld til politiet er vår klare oppfordring, sier politioverbetjent i Kripos, Jostein Strømnes, til TV 2.

– Disse sakene er veldig alvorlige. Det er en krenkelse som er livsvarig. Den slutter ikke på noe tidspunkt, for bildene som er spredt på nett har en tendens til å bli lastet ned og spredd for alle vinder, sier Strømnes.