ULIK STRATEGI: Velgerne rømmer fra Knut Arild Hareide (KrF), mens Trine Skei Grande (V) nesten har dobbelt så stor oppslutning på TV 2s ferske gallup i november.
ULIK STRATEGI: Velgerne rømmer fra Knut Arild Hareide (KrF), mens Trine Skei Grande (V) nesten har dobbelt så stor oppslutning på TV 2s ferske gallup i november. Foto: Foto: Kjetil Løset/TV 2

Nå er Venstre nesten dobbelt så store som KrF

KrF ligger under sperregrensen, og havner på vippen mellom blokkene på TV 2s ferske gallup.

For andre måned på rad etter valget havner KrF under sperregrensen på målingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Kun to på tinget

Dersom det var valg i dag ville KrF-leder Knut Arild Hareide berget plassen på Stortinget med et nødskrik. Han hadde bare fått følge av nestleder Olaug Bollestad fra Rogaland.

Men KrF ligger for andre måned på rad stabilt under sperregrensen. Med 3,1 prosent (- 0,1) ville partiet ikke fått være med på fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

– Jeg er glad det er lenge til neste valg. Dette er alt for dårlig, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Hva er det dere gjør feil?

– Hadde vi visst det så hadde vi forhåpenligvis gjort noe med det.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 972 stemmeberettigede i tidsrommet 6. - 10. november. 85,4 prosent oppga partipreferanse. Partibarometeret er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Mandatberegningen er foretatt av TV 2.

Slaktes i egen rapport

Under landsstyremøtet i KrF i helgen presenterte partiets eget evalueringsutvalg en rapport med knusende kritikk over over valgkampen. Utvalget bruker karakteristikker som «manglende overordnet strategi», «manglende prioritering og troskap til planer som er lagt» og «uavklart ansvarsfordeling», i sin dom over hvorfor partiet gjorde tidenes dårligste stortingsvalg på 4,2 prosent.

– Hovedkonklusjonen er at vi ikke var gode nok organisasjonsmessig og heller ikke klare å kommunisere samarbeidsvedtaket. Når det overskygger alt annet så tror jeg det gjorde at vi ikke nådde ut med politikken, sier Ropstad.

TV 2s analyse av alle målingene gjennom valgkampen viser at partiet mistet flest velgere til partiene på ikke-sosialistisk side. Det samme viser en gjennomgang av målingstall siden årstusenskiftet.

Etter valget tyder bakgrunnstallene på at KrF fortsetter å miste velgere til de andre borgerlige partiene.

Solid for Venstre

Mens KrF har valgt dyrke avstand til regjeringen har Venstre valgt motsatt strategi og åpnet for å diskutere et mer formalisert samarbeid og mulig inntreden i regjeringen.

– Vår drøm var å få til en blågrønn regjering. Jeg synes det er viktig at Venstre og KrF holder sammen, så jeg skulle gjerne ønske å hatt dem på laget inn i det rommet, sier partileder Trine Skei Grande (V).

For andre måned på rad går partiet frem, med 1,1 prosentpoeng til 5,9 prosent, som er den høyeste oppslutningen Venstre har hatt siden april 2015.

– Dette var veldig hyggelig tall. Vi trykker det til vårt hjerte når vi får gode målinger, sier Trine Skei Grande (V).

– Blir du mer eller mindre fristet av å gå i regjering?

– Det er politikk og gjennomslag som betyr hva vi skal få til i regjering og ikke meningsmålinger.

Høyre mest tilbake

Etter en rekordmåling i oktober med hele 29,2 prosent, justeres Høyre tilbake til et mer normalt nivå å 26,9 prosent.

Partiet ligger dermed fortsatt godt over valgresultatet på 25,0 og er for andre måned på rad landets største parti.

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 12,4 prosent.

SVs beste på åtte år

Ikke siden desember 2009 har SV gjort det bedre på målingene. Partiet øker med 1,0 prosentpoeng til 7,4 prosent.

Bakgrunnstallene viser at SV henter mange nye velgere fra Arbeiderpartiet.

Også Senterpartiet går frem med 2,2 prosentpoeng til 11,5 prosent, som skyldes at partiet henter noen flere nye velgere fra flere av de andre partiene.

Også Rødt øker med 0,2 til 3,9 prosent og nærmer seg dermed sperregrensen, mens andre partier får 1,4 (- 0,2). Denne gang har folk som er regisrtert som andre partier svart Pensjonistpartiet, Helsepartiet, Liberalistene og De Kristne.

Krisen fortsetter for Ap

Arbeiderpartiet som etter valget fikk sin dårligste måling på over seks år, ligger stabilt på 25,3 prosent (- 0,1).

Det er bare et prosentpoeng over katastrofevalget i 2001 som endte på 24,3.

En undersøkelse i regi av Institutt for samfunnsforskning og SSB viser at innvandring var den viktigste saken for velgerne og at Arbeiderpartiet mistet det såkalte sakseierskapet på området «sysselsetting, industri og økonomi» til Høyre, som velgerne mente hadde størst troverdighet på området.

Her er alle målinger i TV 2s partibarometer: http://www.tv2.no/politikk/partibarometeret/