Videoen blir vist til barn verden over:

– Håper den kan redde liv

Videoen som viser hvordan barn så vidt unngår å bli påkjørt, blir nå vist som skrekkeksempel verden over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo veldig flott det, hvis den brukes på riktig måte, sier Tor-Bjørn Kyrkjebø. Han filmet den mye omtalte nestenulykken fra lastebilen sin i sommer.

Han ble vitne til at flere barn løp ut i veien etter at de gikk av bussen sin, før de nesten ble påkjørt av en trailer som kom imot.

Etter at flere norske medier publiserte videoen i helgen, blir den brukt til å advare barn mot å løpe ut i veien. Videoen har nå mer enn to millioner visninger på Youtube. Det synes sjåføren er bra.

– Det var det første jeg gjorde da jeg kom hjem selv den dagen. Jeg viste den til barna mine og barnebarna. Hvis enda flere kan lære av det, er jo det bra, sier han til TV 2.

Filmen kan dermed bidra til å redde liv i trafikken.

– Ja, jeg håper jo at dette kan være med på å redde liv, sier han.

Også selskapet han jobber for, Transferd AS har brukt videoen internt for å minne alle sjåfører på hvilke situasjoner som kan oppstå når de er ute på veien.

– Jeg sa på sjåførmøtet at nå skal dere få se en film som har lykkelig utfall, og jeg skal garantere at sjåføren i traileren har fullt fokus på veien, sier Nils Huus, som er daglig leder i Transferd, firmaet Kyrkjebø jobber for.

Det er mye i en lastebil i dag som tar fokus vekk fra trafikkbildet, og Huus ville minne sjåførene på at fokus må være på veien hundre prosent av tiden.

Vist over hele verden

Kyrkjebø forteller til NRK at han nå blir oppringt fra medier over hele verden som ønsker å kjøpe videoen for å vise den som skrekkeksempel. CNN har tatt kontakt, BBC har delt den, i tillegg til redaksjoner i Japan, England, Sverige og Danmark.

– Det er jo ikke jeg som har lagt den ut, og det kom jo litt brått på dette her, men det ser ut til at den blir brukt for å advare, så da kan jeg jo bare håpe det vil hjelpe, sier han.

Videoen Kyrkjebø filmet fra lastebilen sin blir spredd i medier verden over for å advare.
Videoen Kyrkjebø filmet fra lastebilen sin blir spredd i medier verden over for å advare. Foto: Faksimile, Metro.co.uk

Det engelske nettstedet Metro deler videoen med tittelen «Dette er grunnen til at du skal se deg for før du går over veien».

Kyrkjebø tror videoen kan ha blitt delt på nettet av en trafikkskole som fikk videoen av ham. Også de ønsket å bruke den i opplæringen av sjåfører.

– Den kan vel hjelpe en stund, men vi mennesker glemmer jo veldig fort så dette med uvettig kryssing av veg blir vel ikke helt borte, men kanskje den kan hjelpe en liten stund ihvertfall, sier han.

Kontakt med familien

I dag tidlig tok faren til ett av barna som var nær ved å bli påkjørt, kontakt med Kyrkjebø. Han ba ham stoppe neste gang han var i nærheten.

– Han ba meg på kaffe og kaker, og ville gjerne se originalvideoen. Han var veldig glad for at dette hadde gått bra, sier han.

Kyrkjebø sitter i ettertid igjen med en god følelse av at han selv var til hjelp. Da han så ungene løpe ut i veien, tutet han og blinket med lysene. Han tror det kan ha bidratt til at sjåføren som kom imot akkurat klarte å unngå en stygg ulykke.

– Jeg så at de ville springe, så du kan selv tenke deg følelsen da jeg så traileren som kom imot. Jeg så det «live» og visste ikke hva utfallet ville bli, sier han. Men han sier også han tar det som lærdom.

– Følelsen sitter jo i men livet mitt er ute på vegene, så jeg greier å distansere meg fra det og bruke det for å være en god sjåfør, sier han.