Mia (20) sporet opp mannen som spredte bildene av Mørk: – Et evigvarende overgrep

Mia Landsem fant ut hvem som spredte bildene av Nora Mørk, men raser mot straffenivået. – At man får en bot for å ødelegge noens liv er helt sykt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte håndballspiller Nora Mørk (26) om sitt mareritt, etter at private bilder av henne ble stjålet og delt på nett.

Mørk har valgt å dele sin historie, i håp om at andre jenter skal tørre å fortelle om lignende overgrep.

26-åringen forteller om sjokket da hun forsto hva hun var blitt utsatt for.

– Det er én som har vært inne i mitt privatliv, stjålet noe fra meg og valgt å dele det med alle. Det har knekt meg, sa Mørk til TV 2 mandag.

Sjekker nettsidene

Og det var en tilfeldighet at Mørk fant ut om bildene. Hadde det ikke vært for Mia Landsem (20), er det ikke sikkert håndballstjernen hadde fått vite omfanget.

Landsem, som til daglig studerer på Norges Idrettshøyskole, forteller til TV 2 at hun de siste to årene har jobbet konkret opp mot nettsider som deler og sprer private bilder av uskyldige jenter og gutter uten samtykke.

Hun gjør alt for at de som står bak delingen skal få svi.

Sammen med en gruppe dataeksperter, som hun sier ønsker å forbli anonyme, forsøker Landsem å finne ut hvem som står bak hackingen, spredningen og delingen av utallige nakenbilder på nett.

– Jeg følger med på disse nettstedene hver dag. I høst kom jeg plutselig over en bruker som delte bilder av Nora Mørk, sier Landsem.

Via en bekjent tok hun kontakt med tvillingsøsteren til Nora Mørk, Thea, som ga landslagstjernen den tunge beskjeden. Da var Mørk på landslagssamling, og tok det svært tungt.

Landsem klarte å spore opp IP-adressen til personen som delte bildene. Nå har en mann i 20-årene tilstått å ha delt bildene av Mørk.

– Vi har funnet en metode for å finne IP-adressen til de som sitter på disse nettsidene – på en så lovlig måte som mulig. Vi anmelder aldri folk på vegne av andre. Men jeg kontakter jenta eller gutten det gjelder. Veldig ofte blir bildene postet med fullt navn, og jeg snakker med dem, forklarer hvor bildene ligger, sender gjerne en lenke og ber dem anmelde det til politiet, sier hun.

Følger alle spor

Etter at Mørk sto frem med sin historie mandag har interessen rundt saken vært stor.

Landsem har brukt store deler av natten på å jakte de som fortsatt sprer bildene av håndballstjernen.

– Etter at Nora sto frem har det vært større spredning. Bildene er delt på nettsteder, Facebook-grupper og ulike «mannegrupper» på nett. Vi har sporet IP-adresser i hele natt, det er skrevet ned og alt er logget. Det sendes rett til politiet, sier Landsem.

Hun er sier det oftest er menn i 14-30-årsalderen som sprer private bilder på nett.

For Landsem har kampen mot nettovergrepene blitt svært viktig.

– Jeg er i utgangspunktet vokst opp med en sterk rettferdighetssans, og jeg mener det er viktig å ta denne debatten. Det ble etter hvert en stor gruppe venninner og bekjente som ba meg om hjelp da de ble utsatt for dette. De visste om mine datakunnskaper og spurte meg om bistand, sier Landsem.

Å se venninner bli utsatt for det Nora Mørk har blitt gjør henne forbannet.

– Det er hardt å se venninner knekke helt sammen. Og det verste er at den som sprer bildene mest sannsynlig kun får en bot. At man får en bot for å ødelegge noens liv er helt sykt. Politiet gjør ikke nok, og de aller fleste av jentene jeg har snakket med har blitt avvist når de tar kontakt med politiet, sier Landsem.

Vil ha strengere straffer

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap) sier det Nora Mørk, og mange av unge kvinner blir utsatt for, er svært alvorlig.

– Dette er et overgrep. Det Nora og så mange andre opplever får så vanvittige store konsekvenser for folks liv. Det er direkte ødeleggende, sier Vågslid.

Personer som deler bilder uten samtykke fra andre risikerer i dag bøter eller fengsel inntil to år. Nå vil Vågslid at konsekvensene skal bli langt større.

– Det er behov for å tydeliggjøre lovverket, og jeg vil også foreslå for Stortinget at vi må øke strafferammen. Jeg emner det må være mer avskrekkende å gjøre dette, enn hva det åpenbart er i dag, sier Vågslid.

Hun sier det er utfordrende for politiet å jobbe med denne type saker.

– Politiet skal prioritere disse sakene og gi folk hjelp. Det er store kapasitetsproblemer i politiet, og det må vi på Stortinget ta på alvor. Bevilgningene til politidistriktene må opp ganske kraftig hvis vi skal møte dagens og morgendagens kriminalitet. Det har endret seg mye på ti år, med tanke på nettrelaterte overgrep. Det kommer til å øke så kraftig, sier hun.

Mias tips ved bildetyveri:

1. Ta skjermdump/screenshot av det som er delt. Få gjerne med hele nettsiden

2. Lagre adressen/linken der bildet/videoen er spredt.

3. Skriv ned alle navn, brukernavn, email og liknende informasjon som den som har spredt det har. Om det er «anonymt» så er det ofte et nummer med i innlegget/thread number.

4. Ta med deg alt du har sanket inn til politiet, og anmeld saken. Det er viktig i noen saker , at du anmelder før det har gått 2 år siden gjerningstidspunktet. (Se lover om foreldring)

5. Hjelp politiet. Gi all info du har, og vær din egen detektiv. Finn ut hvem som har tatt bildet og hvor og prøv ditt beste å spore opp tidlig spredning.

6. Ha noen å prate med. Dette er tungt. Kontakt gjerne psykolog og snakk med de du har rundt deg.