Aleksander Schau satt igang et opprør mot trakassering i en rekke twittermeldinger lørdag.
Aleksander Schau satt igang et opprør mot trakassering i en rekke twittermeldinger lørdag. Foto: TV 2

Schau får politisk støtte etter varsling om sextrakassering

Aleksander Schau roses etter det kraftige oppgjøret mot sextrakassering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV- og radioprofilen Aleksander Schau utløste en flodbølge da han la ut følelsesladde meldinger om seksuell trakassering i ulike bransjer på Twitter lørdag.

De fleste av de 11 konkrete hendelsene han peker til, skal ha skjedd i TV 2 hvor Schau jobbet fra 2010 til 2016.

Opprør

«Greia er altså denne: Vi vet hvem dere er. Vi har snakket sammen. Vi vet hvem som har utført handlingene og vi vet fryktelig godt hvilke ledere og mellomledere som har skjøvet dette under teppet i alle disse årene. Nå er deres tid forhåpentligvis over. Vinteren kommer», skriver Schau.

Varslingen har skapt voldsomme bølger, og har blitt omtalt i alle de store mediene i Norge-. Schau hylles på sosiale medier for å trekke sakene fram i lyset.

Får støtte av politikere

Nå får han også støtte politisk, og både på venstre- og høyresiden i norsk politikk mener man at flere menn bør komme på banen og ta kampen mot trakassering, for å få bukt med denne kulturen.

– Jeg synes det er veldig bra. Det er modig. Han løfter det fram og nettopp det at menn ikke stiller seg likegyldige, og sier at dette er totalt uakseptabelt, har en veldig stor verdi, sier leder i Krf, Knut Arild Hareide til TV 2.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes mener dette er starten på et opprør.

– Det er hovedsaklig menn som trakasserer kvinner, og kvinner som er ofre, så da må menn gå i bresjen for å ta et oppgjør med de holdningene som gir grobunn for at altfor mange menn trakasserer kvinner, sier Moxnes.

Også i Fremskrittspartiet får Schau støtte.

– Det er minst like viktig at menn gir beskjed når ting som ikke er som det skal være. Det er et like stort ansvar for menn som for kvinner, så det er bra at noen menn nå står fram og sier at denne type oppførsel ikke er greit, sier stortingsrepresentant fra FrP, Helge André Njåstad.

Skal ha samtale med Schau

Sarah Willand i TV 2 har bekreftet at de vet om noen av hendelsene Schau refererer til, og sier de har fått konsekvenser for de aktuelle personene. Allikevel ønsker TV 2-ledelsen å komme til bunns i saken, og har tatt kontakt med Schau for å høre mer om det han varslet om på Twitter.

