Om du står opp tidlig mandag morgen, vil du få se noe som tilhører sjeldenhetene.

Planetene Venus og Jupiter er de mest lyssterke planetene på nattehimmelen. Mandag vil de stå så nære hverandre, at de til sammen vil lyse opp morgenhimmelen som én lyssterk stjerne.

– I snitt går det 13 måneder mellom hver gang planetene passerer hverandre, forklarer solforsker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Mandag er de imidlertid bare 0,3 grader fra hverandre. Det skjedde også i fjor, men er svært uvanlig.

Pål Brekke er solforsker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.
Pål Brekke er solforsker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter. Foto: Junge, Heiko

De dekket hverandre sist 3. januar 1818, og og neste gang det skjer er 22. november 2065.

– Det kan bli vanskelig å skille dem fra hverandre, og de kan sees som en lyssterk stjerne. Har du et lite teleskop eller prismekikkert kan du se planetene tydelig – og da kan du også spotte Jupiters fire største måner, sier Brekke.

Vanskelig å se i nord

Ifølge Brekke vil planetene være lettest å observere i Sør-Norge.

– Lengre nord blir det vanskeligere å se dem, fordi de står lavere på himmelen der. Det blir lettest for Midt-Norge og i sør. Jeg anbefaler alle å se mot syd-øst, sier han.

De vil stå opp sammen like før klokken 07 mandag morgen. Klokken 07.04 vil planetene stå på sitt nærmeste. En kan deretter følge planetene mens de stiger høyere på himmelen, men etter hvert vil lyset fra sola blende og de forsvinner.

Går i bane

VIL STÅ SLIK: Slik anslår planetariumprogrammet Stellarium at planetene vil stå på himmelen mandag. Foto: Stellarium
VIL STÅ SLIK: Slik anslår planetariumprogrammet Stellarium at planetene vil stå på himmelen mandag. Foto: Stellarium

Jupiter er imidlertid synlig på nattehimmelen hele året. Den skinner litt sterkere enn vanlige stjerner, forklarer solforskeren.

Grunnen til at slike sjeldenheter oppstår er at planetene går i hver sin bane, og dermed ikke alltid er på samme sted hvert år.

– Det er litt som solformørkelser. De havner ikke på samme sted hvert år, og det er derfor sjeldent vi ser dem her.

I første versjon av denne saken, skrev vi at fenomenet som finner sted mandag skjer for første gang siden 1818. Nå viser det seg at dette også skjedde i fjor. Vi beklager og retter opp.