OPPGJØR: Aleksander Schau tok lørdag et skikkelig oppgjør med det han mener er en rekke episoder med seksuell trakassering i medie- og kulturbransjen.
OPPGJØR: Aleksander Schau tok lørdag et skikkelig oppgjør med det han mener er en rekke episoder med seksuell trakassering i medie- og kulturbransjen. Foto: TV 2

Aleksander Schau med knallsterkt oppgjør om seksuell trakassering

På Twitter ramser Aleksander Schau (43) opp flere episoder i medie- og kulturbransjen som han mener har blitt feid under teppet, og sier flesteparten av hendelsene fant sted i TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg bruker som oftest Twitter til fjas, fotball, retweets og formidling av eget arbeid. Det har jeg tenkt å fortsette med, men først tror jeg at jeg må snakke litt alvor. For det er noe som har gnagd meg og mange andre altfor lenge. Det er på tide å få det ut».

Slik starter radio- og TV-profilen Aleksander Schau en lang rekke Twitter-meldinger, der han ramser opp flere uønskede episoder i blant annet medie- og kulturbransjen.

TV 2 har vært i kontakt med Aleksander Schau, som ikke vil la seg intervjue, men skriver i en SMS at «flesteparten av historiene kommer fra TV 2».

Han skriver på Twitter at han nå forteller om «hva som foregår, hvordan det feies under teppet og hvordan de som sier i fra latterliggjøres, ufarliggjøres og undermineres».

«Vinteren kommer»

«Greia er altså denne: Vi vet hvem dere er. Vi har snakket sammen. Vi vet hvem som har utført handlingene og vi vet fryktelig godt hvilke ledere og mellomledere som har skjøvet dette under teppet i alle disse årene. Nå er deres tid forhåpentligvis over. Vinteren kommer», skriver Schau, og ramser opp tolv konkrete eksempler som inneholder blant annet vold, trusler og seksuell trakassering.

Her er noen av eksemplene han viser til:

«Vi vet hvem du er, du som stakk hendene ned i buksa på en kvinnelig kollega da hun bøyde seg fremover arbeidspulten. Selvfølgelig fullstendig mot hennes vilje og uten konsekvens for deg. Før nå.»

«Vi vet hvem du er, du som har antastet flere kvinnelige kollegaer på rystende grovt vis. Du har klådd, klapset, kommet med ekstremt fæle, seksuelle kommentarer og forsøkt å holde minst én kollega fanget på ditt hotellrom.»

«Vi vet hvem du er, du artist som sa til en 20-25 år yngre frivillig hos en konsertarrangør «Du kan få lov til å suge meg hvis du vil». Som om det var en ære for henne å være nær ditt ekle legeme.»

«Problemet blir borte»

Schau skriver at han håper at de som blir utsatt for slike episoder samler seg og går i flokk.

«Det blir slitsomt, men dere kommer til å vinne. Dere er ikke «urokråker» eller «hysteriske». Dere er ofre for avskyelig oppførsel.»

Han skriver også at han og de som er rammet sa fra om episodene internt, men at han kunne ha sagt ifra «høyere og oftere».

Aleksander Schau har lang fartstid fra mediebransjen, og har blant annet jobbet i TV 2 i seks år. Han sluttet i kanalen i 2016. Nå driver han podcasten Fotballklubben sammen med makker Thomas Aune, og er ansatt av NRK.

– Aksepterer ikke seksuell trakassering

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 har følgende kommentar til Schaus påstander:

– I TV 2 aksepterer vi ikke seksuell trakassering. Det skal ikke være en del av vårt arbeidsmiljø. Vi har hatt slike tilfeller og vet at det kan skje igjen, derfor kan jeg ikke være tydelige nok på vår holdning. Det er selvsagt opp til den enkelte selv å bestemme hvorvidt den ønsker å varsle om en hendelse. Vårt ønske er likevel at alle som har opplevd noe de mener bør varsles, gjør nettopp det, slik at vi kan iverksette nødvendige tiltak.

NRK: – Ikke konkret

Direktør for juridisk avdeling i NRK, Olav Nyhus, sier til TV 2 at det er vanskelig å kommentere meldingene når de ikke er konkrete.

– Så vil jeg minne om at vi i NRK vedtok reviderte retningslinjer for varsling i 2017. Alle medarbeidere har et ansvar å melde fra om det de opplever eller at de opplever andre bli utsatt for. Blir vi kjent med slike hendelser tar vi det alvorlig og følger opp, sier han.

– Har Aleksander Schau vært i kontakt med dere angående noen av disse episodene han viser til?

– Jeg kjenner ikke til at han har tatt kontakt med oss direkte om hendelser.