Politiadvokat Hacer Aydar ba i Borgarting lagmannsrett om at Kristian Valen dømmes til fengsel i 21 dager for blant annet trusler mot to polititjenestemenn i februar 2016.

Valen satt med armene i kors og et fast blikk rettet på politiadvokaten mens hun nedla påstanden om straff.

Truslene fremkom på Facebook, der Valen blant annet skrev «10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor» og «Neste gang tror eg de vil angre», i tilknytning til tre bilder som viste de to politimennene.

Aydar viste til at de to politimennene hadde vært hjemme hos Valen etter at hans samboer hadde fått et kutt i armen. Etter at politiet hadde reist fra stedet med samboeren, la Valen ut innlegget på flere av sine Facebook-profiler, som til sammen har over 90.000 følgere.

– Politibetjentene har sett våpnene som lå i leiligheten

Politiadvokaten mener trusselen er egnet til å gi alvorlig frykt, og politimennene forklarte i retten at de tok meldingen alvorlig og blant annet skaffet seg alarm. Dette fordi de ikke visste hvem som kunne lese meldingen, eller hva disse var i stand til.

– Politibetjentene bekreftet at de kjente til hans historikk, og de har uansett sett våpnene som lå i leiligheten hans, sa Aydar, men henvisning til at Valen tidligere er bøtelagt for brudd på våpenloven.

Aktor Hacer Aydar ber om fengselsstraff for Kristian Valen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aktor Hacer Aydar ber om fengselsstraff for Kristian Valen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aydar viste også til at den ene betjenten ringte kona og ba henne fjerne navnet deres fra postkassen og ringeklokken, mens den andre forklarte at han var bekymret for konsekvensene meldingen kunne få.

Selv hevder Valen at han ikke ønsket å true politimennene, men ønsket å komme i kontakt med dem for å takke dem, og dessuten få vite hvor samboeren var fraktet med ambulanse.

– Dette har jo tatt to år av mitt liv, av vårt liv, men jeg beklager igjen, dersom de har følt seg truet av dette, sa Valen.

Samboer knakk sammen

Aydar fester ingen lit til forklaringen til Valen, og kalte den for «lite troverdig», blant annet fordi han har hatt andre forklaringer til politiet i avhør, enn han har gitt i retten.

Også Valens samboer vitnet i retten, og tok til tårene da hun forklarte seg rundt konsekvensene av meldingen.

– De to siste årene har vært så belastende for ham og oss at det er mye verre enn en formell straff, sa samboeren gråtkvalt, og fortalte at Valen har fått en rekkedrapstrusler og hatmeldinger på Facebook.

I tingretten ble Valen dømt til 21 dager i fengsel. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Mener tingretten kan ha misforstått

Valens forsvarer, John Christian Elden, mener at Facebook-innlegget ikke er å regne som en trussel. Han viste til at innlegget er lagt ut på to forskjellige sider, og at meldingen Valen skrev om at «Neste gang tror eg de vil angre» er en kommentar til et innlegg fra en venn av ham.

– Det viktigste er at det ikke er en sammenhengende melding, slik det kan se ut som i tiltalen, påpekte Elden i sin sluttprosedyre.

Han viste også til at det virker som om tingretten har trodd at denne meldingen henger sammen med meldingen der Valen utlover penger for å få vite hvem tjenestemennene er og hvor de bor.

– Disse meldingene har ikke sammenheng med hverandre i det hele tatt. Dette er en kommentar til en kommentar, sa Elden.

Forsvareren viste også til at Valen fjernet meldingen da samboeren kom tilbake fra legevakten, før politiet pågrep ham for trusler.

– Det trekker i retning av at forklaringen her i retten har noe for seg, at det var samboeren han var ute etter, sa Elden.

Advokaten mener dersom retten likevel kommer frem til at Valens innlegg er en trussel, så er det uansett ikke er snakk om en alvorlig trussel. Dermed ikke skal være snakk om ubetinget fengsel, slik aktor la ned påstand om.

Elden ba til slutt om at Valen frifinnes for trusler mot polititjenestemennene, og at han får en bot for å ha båret en våpenetterligning i et garasjeanlegg på Aker Brygge.