Nytt oksygenvann lover helseeffekter: – Bare bløff

GO2Life er basert på historien om «ungdomskilden» til Hunzafolket. Eksperter kaller den påståtte helseeffekten for en ren bløff.
GO2Life er basert på historien om «ungdomskilden» til Hunzafolket. Eksperter kaller den påståtte helseeffekten for en ren bløff. Foto: Helsekontrollen/TV 2
Helsekontrollen (TV 2): Nytt norsk flaskevann med ekstra oksygen skal gi deg mer energi og raskere restitusjon. Et pust virker bedre, sier ekspertene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med ti ganger så mye oksygen som i vanlig springvann skal GO2Life gi deg en rekke helsefordeler.

Flaskevannet, som er produsert i Norge og distribueres gjennom Narvesen og 7-Eleven, er tilsatt mineraler og oksygen, noe som skal gi deg raskere restitusjon og mer energi.

Christian A. Drevon, lege og professor i ernæring ved UiO, er svært skeptisk til effekten av oksygenvannet.

– De enste organismene som kan utnytte oksygen i vann er organismer som lever i vann, for eksempel de som har gjeller. De kan hente ut oksygenet fra vannet, det kan ikke vi, forklarer Drevon.

Drevon mener det ikke finnes noen medisinske eller biologiske begrunnelser for at oksygenholdig vann skal drikkes.

- Dette er en ren bløff etter min mening.

Et pust gir deg mer oksygen

Carl Henrik Gørbitz, kjemiker ved UiO, forteller til Helsekontrollen at et pust på to liter – et godt magadrag – gir deg mer oksygen enn det en liter av GO2Life kan gi deg.

– Det er snakk om 0,04 g i en hel liter av dette her da. Og til sammenligning er et 2 liter pust ca. 0,6 g oksygen, forteller Gørbitz.

Gørbitz forklarer at han anser det som trygt å drikke oksygenvannet, men at han er usikker på hvilken helsefordel det egentlig kan gi.

Basert på «ungdomskilde»

Det norske flaskevannet skal være inspirert av Hunzafolket og myten om «ungdomskilden».

– Teknologien er utviklet av Tore Auduson, og bakgrunnen for hans idé om oksygenvann var en artikkel han leste om Hunza-folket, forteller styreleder i GO2Life, Nils Marius Otterstad.

Det er mange myter om Hunza-folket, blant annet skal de ha svært lang levealder. Enkelte peker på det oksygenrike drikkevannet som en mulig forklaring. Drevon mener man ikke kan peke på drikkevann som eneste faktor for lang levealder.

– Historien om Hunza-folket er et eksempel på en av mange historier om primitive folkeslag som skal ha veldig lang forventet levealder, sier han til Helsekontrollen.

Drevon forklarer at slike historier ofte blir brukt kommersielt.

– Om det skulle være sånn at de virkelig ble gamle, så kan man ikke peke på vannet og si at det er vannet som er årsak til det. Det er tusen ting som kan påvirke levealder, forteller Drevon.

Styreleder i Go2Life, Nils Marius Otterstad, sier de vil beveise at vannet har en helseeffekt.
Styreleder i Go2Life, Nils Marius Otterstad, sier de vil beveise at vannet har en helseeffekt. Foto: Helsekontrollen/TV 2

Vil bevise at det funker

Otterstad forteller til Helsekontrollen at det kun finnes ett godkjent medisinsk studie på oksygenvann. Studiet ble gjennomført på et universitetssykehus i Manchester, og studiet skal bevise at man får raskere restitusjon av å drikke oksygenvann.

– Studiet viste i gjennomsnitt en raskere restitusjon på ti prosent, og det er den studien vi lener oss på når vi nå har gått ut i markedet, forteller Otterstad.

Studiet GO2Life viser til er ikke et studie på deres vann, men et annet oksygenvann. Otterstad mener likevel dette studiet viser at man får raskere restitusjon av å drikke GO2Life.

– De skriver noe om restitusjon, om hvordan du kvitter deg med melkesyre. Så står det at den ble «significantly improved», altså signifikant forbedret, forklarer Gørbitz.

Gørbitz mener at ordet signifikant ikke kan brukes om resultatet i studien som GO2Life viser til.

– De vet ikke hva ordet signifikant betyr i en vitenskapelig setting, forteller Gørbitz.

Otterstad forklarer at de tar kvalitetssikring på alvor, og at de derfor vil bevise at GO2Life fungerer ved å la et norsk sykehus teste effekten av oksygenvannet.

– Vi har en protokoll skrevet på et studie som er skrevet av et sykehus. Og den er inne hos etisk komite til godkjenning, forteller Otterstad.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook