Komiker og artist Kristian Valen (43) møtte fredag morgen igjen opp i retten, etter å ha anket straffen på 21 dagers fengsel for trusler mot to polititjenestemenn på Facebook.

Det er litt over ett år siden Valen ble dømt i Oslo tingrett, etter at han i februar 2016 la ut et bilde av to polititjenestemenn på Facebook med teksten «10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor» og «Neste gang tror eg de vil angre».

Valen opplyste at han er bosatt i USA for tiden, og sa før retten ble satt at det ikke skulle tas noen bilder av ham. Han nekter straffskyld for truslene.

Hevder han ville takke - ikke true

Politiet ble morgenen fredag 5. februar 2016 tilkalt til Valens leilighet på Aker Brygge av ambulansepersonell, som behandlet Valens samboer for skader etter et uhell med en kniv.

Verken samboeren eller Valen ønsket ifølge aktor å fortelle politiet hvordan hun fikk skaden, kun at det var et uhell. Hendelsen ble henlagt av politiet. I retten forklarte han at skaden kom da samboeren skulle hente ned noe fra toppen av et skap. Noe som lå der, forårsaket et stort kutt på samboerens arm, og det kom mye blod.

– Det ser ut som, jeg kommer ikke på noe bedre ord, et slaktehus, forklarte Valen om blodet som skal ha stått ut av såret.

– Direkte løgner

Komikeren selv hevdet meldingen ble lagt ut for å identifisere de to polititjenestemennene slik at han kunne takke dem for at de hadde opptrådt profesjonelt, og for å finne ut hvor samboeren hadde blitt fraktet for videre legehjelp. Aktor i saken, politiadvokat Hacer Aydar, mener derimot at det er en trussel mot politiet.

– Jeg hører at aktor kommer med direkte løgner som kan tilbakevises, sa Valen da han startet på sin forklaring.

En av løgnene han mener aktor kom med i innledningsforedraget, var at han og samboeren ikke ville si hva som hadde skjedd. Han hevder at samboeren forklarte dette to ganger, og han forklarte det også for politiet med en gang.

Valen ble av politiet beskrevet som kraftig beruset da de kom til leiligheten. I lagmannsretten hevdet han at han kun hadde tatt et par glass vin kvelden i forveien, mens han i avhør har forklart at han hadde drukket 4-5 glass med vodka og tonic, og 3-4 shots med Jägermeister. Samboeren var også beruset, og hadde en promille på 1,47 klokken 09:00.

– Det er absurd å sitte her. Jeg har alltid hatt den største respekt for politiet, sa Valen under sin forklaring, og påpekte at han ikke en gang har vært i slosskamp i livet sitt.

– Et desperat rop om hjelp

Han beklaget også overfor tjenestemennene, dersom de ble skremt av meldingen, og viste til en rekke Facebook-meldinger han har skrevet etter at han har hatt besøk av politiet ved andre anledninger.

– Dette har jo tatt to år av mitt liv, av vårt liv, men jeg beklager igjen, dersom de har følt seg truet av dette, sa Valen.

– Dette var et desperat rop om hjelp, og jeg hadde aldri trodd at det skulle bli slikt.

I retten påpekte Valens forsvarer, John Christian Elden, at dusør-meldingen ble lagt ut på Valens komiker-side på Facebook, som alle kan se og like. Meldingen ble delt på Valens private Facebook-profil, og det var her han skrev at «Neste gang tror eg de vil angre». Elden mener at langt færre personer har tilgang til denne profilen, og at meldingen må sees i kontekst.

– Det er på denne siden hvor en kamerat eller bekjent av Valen skriver «neste gang kjem de med tvangstrøye og rett på psykiatrisk», og Valen svarer at «Neste gang tror eg de vil angre», påpekte Elden.

Valen mener aktoratet har valgt å klippe ut en enkeltmelding fra ham, når de ser på denne meldingen, og at de andre meldingene i denne tråden også er skrevet med en humoristisk undertone.

– Jeg hadde aldri, i min villeste fantasi, trodd at det skulle bli oppfattet som en trussel en gang, sa Valen.

Bøtelagt fem ganger tidligere

Valen ble i tingretten også dømt for en hendelse i september i fjor, da han vandret i og rundt bygget han bor i med en våpenlignende gjenstand. Tiltalen ble endret fra å omhandle våpen, til å gjelde en replika eller en lekepistol.

Han nektet straffskyld for begge forhold, men ble altså dømt til 21 dagers fengsel. Det er ankesaken som fredag skal behandles

Valen er ifølge tingrettsdommen bøtelagt fem ganger tidligere for overtredelse av vegtrafikkloven og våpenloven.