– Det er en krisesituasjon, sier Delhis transportminister Kailash Galot ifølge Reuters.

Luftforurensningen i New Delhi er spesielt ille på denne tiden av året, men i år er problemene større enn vanlig. Den indiske legeforeningen har erklært en helsemessig unntakstilstand.

Begrenser biltrafikken

Fra og med mandag innføres et system hvor biler med registreringsnummer som slutter på partall og oddetall får kjøre hver sin dag.

Lastebiler slipper ikke inn i New Delhi med mindre de frakter helt nødvendige varer, og all bygningsvirksomhet er satt på vent. Parkeringsavgiftene er økt fire ganger for å tvinge folk over på offentlig transport.

Svir av åkrene

Men tiltakene vil neppe føre til noen gevinst på kort sikt, mener eksperter. Den giftige smogen som ligger som et teppe over millionbyen kommer ikke bare fra kjøretøyer. Ulovlig bråtebrenning i jordbruksområdene rundt New Delhi bidrar også til at luften nå er så dårlig at skolene holder stengt ut uken.

Den amerikanske ambassaden i byen målte nivået av fine partikler i luften til 608 klokken 10 torsdag. Nivået må være under 50 for at luften skal karakteriseres som god. Når nivået bikker 300, regnes luften som svært dårlig og kan føre til helseproblemer hos brede lag av folket.

Som å være storrøyker

Å puste i luft som er så forurenset som den er i New Delhi nå, tilsvarer å røyke 50 sigaretter om dagen, ifølge Times of India.

De bittesmå partiklene inhaleres dypt i lungene og kan føre til hjerteproblemer, slag, lungekreft og luftveissykdommer. Mange innbyggere har klaget over hodepine, hoste og sviende øyne.

Verdens helseorganisasjon utropte New Delhi til verdens mest forurensede hovedstad i 2014.

SKOLER HOLDER STENGT: Folk holder seg innendørs og mange dekker til ansiktet om de må bevege seg ute i den ekstremt forurensede hovedstaden. AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN
SKOLER HOLDER STENGT: Folk holder seg innendørs og mange dekker til ansiktet om de må bevege seg ute i den ekstremt forurensede hovedstaden. AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN