Vil ta passene fra barn som kan havne på koranskole

Inndragning av pass er et av tiltakene regjeringen vurderer etter rystende historier fra unge som har vært på koranskole og blitt utsatt for mishandling.

DRØFTET TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) snakker med pressen etter hastemøtet etter NRKs reportasje om ungdom fra Norge som har vært på koranskole i Somalia.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DRØFTET TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) snakker med pressen etter hastemøtet etter NRKs reportasje om ungdom fra Norge som har vært på koranskole i Somalia. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dersom det er grunn til å være redd for at familier planlegger å ta med seg barn ut av landet og sende dem til koranskoler av denne typen, så må vi vurdere muligheten for å inndra passet til barnet, sier integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Detaljer i hvordan dette kan gjennomføres vil bli diskutert og utredet i løpet av de neste to ukene.

Tiltaket kom på bordet under en mini-regjeringskonferanse som Listhaug kalte inn til etter at ungdommer som har vært på koranskole i Somalia fortalte rystende historier om mishandling til NRK onsdag. Sju statsråder og en statssekretær fra åtte departement deltok på møtet.

Ungdommene har fortalt hvordan de er blitt lurt med til Somalia av slektninger og deretter etterlatt på en koranskole som de hevder benytter grusomme fysiske avstraffelsesmetoder. En av dem fortalte hvordan lenker og kjettinger ble festet til anklene, en annen om hvordan han ble slått med stokker til han besvimte.

Sylvi Listhaug sier at i tilfeller der barn blir sendt ut av landet, er sakene ofte kjent for barnevernet på forhånd. Et av problemene i dag er at de ulike aktørene som jobber med barn, ikke er godt nok koordinert.

– Er barnet først ute av landet, er det langt vanskeligere å hjelpe enn hvis vi kan forhindre at de blir sendt ut, sier statsråden.

(©NTB/TV 2)