I fjor sommer ville Sandefjord-jenta Victoria Madeleine Unsgaard reise til Australia for å jobbe.

26-åringen har tidligere jobbet med bilutleie og som flyvertinne, og ble fristet av GoXplores jobbformidlingsprogram. For 30.000 kroner skal organisasjonen ordne billetter, visum og jobb i Australia.

Victoria ville ordne flybilletter selv, så hun overførte 19.000 kroner til GoXplore før avreise.

Fikk restaurantjobb

Via GoXplore fikk Victoria jobb på en restaurant.

– Jeg fikk vite at jeg skulle jobbe på en asiatisk fusionrestaurant i det fashonable området Double Bay i Sydney, og gledet meg veldig. Jeg hadde vært helt tydelig på at jeg ikke tidligere hadde erfaring fra restaurantbransjen, men det var ikke noe problem, sier hun.

Hun skulle starte som «hostess». Det er en som tar i mot gjestene og viser dem til plassene sine.

Hun forteller at GoXplore hadde lovet at hun skulle få jobbe mellom 30 og 35 timer ved restauranten hver uke. Lønnen var cirka 105 norske kroner i timen.

– Da jeg kom ned skjønte jeg raskt at det var mye som ikke stemte. Jeg møtte opp på restauranten, men fikk beskjed om at arbeidstillatelsen min ikke var i orden. Det skulle GoXplore og deres partnerorganisasjon ha ordnet, men jeg måtte fikse det selv, sier hun.

Victoria inne på sovesalen på hostellet i Sydney. Her delte hun rom med ni andre. Foto: Privat.
Victoria inne på sovesalen på hostellet i Sydney. Her delte hun rom med ni andre. Foto: Privat.

GoXplore dekket de to første nettene på hostel. Det var sovesal med 10 senger. Fordi det drøyde med jobb, ble hun boende der lenger enn planlagt.

– Jeg hadde heldigvis spart opp litt lommepenger, men det var jo kjipt at det drøyde med å starte jobbingen, siden jeg hadde blitt lovet arbeid fra dag èn.

Restauranten sa til Victoria at de gjerne ville bruke henne som servitør i stedet, selv om hun ikke hadde erfaring fra før. Da måtte hun gjennomføre et kurs for å få lov til å servere alkohol. Det kostet over 1.000 kroner og var noe hun måtte bekoste selv.

Har du erfaringer fra liknende historier? Kontakt TV 2s journalist Kjersti Johannessen

Fikk ikke betalt

Men da papirene var i orden etter to uker, skulle jobbgleden bli kortvarig. Etter to arbeidsdager på til sammen fem timer, ble hun kalt inn på kontoret til restaurantsjefen.

– De sa at de var fornøyd med jobben jeg hadde gjort, men at jeg ikke var rask nok, og at jeg manglet erfaring. Det var jo ikke så rart at jeg ikke var det etter bare fem timer i jobb.

Victoria fikk ikke betalt for de dagene hun hadde vært i jobb, bare rundt 300 kroner i tips.

Hun kontaktet GoXplore. TV 2 har lest korrespondansen mellom 26-åringen og selskapet. I epostene beklager de det som har skjedd, men påpeker at det er opp til arbeidstaker å klare å beholde jobben.

– Det er jeg så klart enig i, og hadde jeg vært restaurantsjef hadde jeg nok tatt samme avgjørelse. Men jeg var helt tydelig på at jeg ikke har restauranterfaring mot alle parter i forkant og dette var ikke et problem da opplæring ville bli gitt, sier Victoria.

Selskapet lovet å forsøke å finne en ny jobb til henne, men dagene gikk. Hun begynte å lete etter jobber selv, og ble invitert til jobbintervju hos et bilutleieselskap i Melbourne. Hun fikk jobben med én gang, takket være hennes tidligere erfaring fra bilutleie på Torp Sandefjord Lufthavn. Der var lønna høyere, og hun fikk jobbe fulltid.

Vil heve kjøpet

Etter hendelsen forsøkte Victoria å få pengene tilbake fra GoXplore.

– Jeg skrev flere eposter hvor jeg ba om å få hevet kjøpet av tjenesten, siden jeg følte at jeg ikke fikk det jeg hadde betalt for, sier hun.

Visum og de to nettene på hostel kom på 3250 kr, så hun ville ha tilbake 15.750 kroner av organisasjonen.

Men GoXplore mente at hun ikke hadde rett på disse pengene, fordi hun ikke ventet mens de forsøkte å skaffe henne en ny jobb.

Victoria og forloveden Jonathan traff hverandre i Melbourne. Nå bor de sammen i Norge. Foto: Privat.
Victoria og forloveden Jonathan traff hverandre i Melbourne. Nå bor de sammen i Norge. Foto: Privat.

– Det får jo være grenser på hvor lenge man skal vente. Jeg trodde jeg skulle få jobb med en gang, og hver eneste dag uten jobb kostet meg dyrt. Sydney er ikke akkurat et billig sted å være. Og basert på mine erfaringer med GoXplore hadde de neppe klart å skaffe meg noe i nærheten av en fulltidsstilling, mener hun.

– Falsk sikkerhet

Victoria sier det er skremmende at GoXplore sender ut ungdom helt ned i 18-årsalderen på dette programmet. Hun sier at hun klarte å skaffe seg en jobb selv, fordi hun hadde opparbeidet seg arbeidserfaring fra flere bransjer før hun dro til Australia.

Hun kaller programmet en falsk sikkerhet.

– Hadde jeg selv vært 18 år og uten arbeidserfaringen jeg har, så ville det mest sannsynlig endt med at jeg måtte reise hjem til Norge igjen, bare 20.000 kroner fattigere og med en knust drøm. Dette er ikke noe jeg unner andre som er eventyrlystne.

Heldigvis fikk oppholdet en god slutt for Victoria. I Melbourne traff hun australske Jonathan. Nå er de nyforlovet og han har blitt med henne til Norge.

– Hadde jeg ikke funnet meg jobben i Melbourne, hadde jeg ikke funnet mannen i mitt liv. Men jeg mener uansett at det er svindel av GoXplore å ikke betale tilbake pengene mine når jeg ikke fikk det jeg betalte for.

GoXplore: Mener de gjorde jobben

Hos GoXplore i Oslo er de ikke bekymret for å sende flere unge avgårde på samme program, og sier at de ikke har vært borti liknende saker.

– Programmet garanterer jobb før avreise, noe som ble oppfylt. Det er opptil hver enkelt deltaker å beholde jobben og dersom man mister jobben har man ikke krav på flere jobber. Dette er vilkår som Victoria har signert på at hun har lest og forstått. På tross av dette sa vår partner seg villig til å finne en ny jobb til henne, men innen fristen de hadde satt fant hun seg jobb på egenhånd, sier daglig leder Siril Woldstad Sjøflot til TV 2.