PREVENSJON: «Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik, mener det fins bedre prevensjonsmidler enn p-pillen.
PREVENSJON: «Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik, mener det fins bedre prevensjonsmidler enn p-pillen. Foto: Anders Myhr Nielsen/TV 2

«Helsesista»: Dette er det beste prevensjonsmiddelet

HELSEKONTROLLEN (TV 2): P-pillen kan gi økt risiko for blant annet hjerneslag, brystkreft og blodpropp, og den beskytter dårligere enn andre typer prevensjon for kvinner.

De siste årene har det kommet ny informasjon om skadepotensialet som p-piller kan ha for kvinner som bruker disse fast.

P-pillen kan gi økt risiko for blant annet hjerneslag, brystkreft, depresjon og blodpropp, og den beskytter dårligere enn andre typer prevensjon for kvinner.

Likevel er det nettopp p-piller som fortsatt er det mest brukte prevensjonsmidlet.

Anbefaler annen prevensjon

Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn, Marius Johansen, forteller at svært mange velger det som tradisjonelt har vært mest vanlig.

– Når en ung kvinne kommer til lege eller helsesøster, så vil hun oftest spørre etter p-piller.

P-pillene har blitt brukt i Norge i 50 år nå, og helsesøsteren Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», mener vi har mye å takke pillen for.

– Med p-pillen har vi kvinnene sluppet å være hjemme med barn hele tiden. Men nå er det altså spiral og p-stav som vi anbefaler.

Viser hvor den skal: Marius Johansen fra Sex og Samfunn viser hvor en spiral blir plassert til programleder Marte Spurkland, lege Kaveh Rashidi og
Viser hvor den skal: Marius Johansen fra Sex og Samfunn viser hvor en spiral blir plassert til programleder Marte Spurkland, lege Kaveh Rashidi og "Helsesista" Tale Maria Krohn Engvik.

De beste prevensjonsmidlene

Det definitive førstevalget nå er altså spiral eller p-stav. Sistnevnte varer i tre år og er det sikreste prevensjonsmiddelet som finnes.

En fire centimeter lang plaststav festes på innsiden av huden på armen, og når den først er på plass vil ikke den som har den merke noe mer til den. Spiral finnes i ulike varianter og virker som regel i fem år.

Det finnes også en seiglivet myte om at du ikke skal bruke spiral dersom du ikke har født barn enda. Lege Kaveh Rashidi tror at flere velger bort spiral på grunn av slike myter.

– Det er et eller annet rykte om at livmoren blir slappere etter at du har født, men det er ingen hold i det, slår Rashidi fast.

– En god investering

De siste årene har bruken av p-stav og spiral økt kraftig, og fra januar i år ble disse prevensjonene gjort gratis for 16- og 17-åringer. Dermed er det stadig flere som bytter ut P-pillene med bedre alternativer.

VARER FEM ÅR: Medisinskfaglig lege hos Sex og Samfunn, Marius Johansen, viser hvor spiralen blir liggende etter at den har kommet på plass.
VARER FEM ÅR: Medisinskfaglig lege hos Sex og Samfunn, Marius Johansen, viser hvor spiralen blir liggende etter at den har kommet på plass.

Marius Johansen forteller at mange kvier seg for å bytte til spiral på grunn av smertene du risikerer ved innsettingen.

– Det er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne. Men tenk på det som en investering. Etter en kveld med pledd og te slipper du å tenke noe mer på prevensjon i lang tid, og det er ganske fantastisk.

For guttene er det foreløpig kondom som gjelder.

Det er blitt utviklet kremer og geleer som kan hindre spermier fra testiklene i å blande seg med utløsningen, men så lenge produsentene ikke har tro på at det kan lønne seg økonomisk er ikke disse kommet ut på markedet.