Mandag tapte snusgiganten Swedish Match mot staten. Begjæringen om å slippe å endre utseende på snusboksene ble avvist.

– Det finnes ingen ting som er absolutt risikofritt, og følger vi argumentasjonen i denne saken så er vil det bli standardisert innpakning på det meste av det vi stapper i oss, sier Patrick Hildingsson i snusprodusenten Swedish Match.

Han er oppgitt over dommen, som gir norske helsemyndigheter rett til å pålegge snusprodusenter nøytral innpakning på linje med sigaretter.

Høyt blodtrykk farligst

Han påpeker at det finnes mange produkter som man med sikkerhet vet er svært helseskadelig, uten at produsentene får lignende restriksjoner.

Han har et poeng, for av tallene for dødsårsaker i Norge for 2015, er det dårlig kosthold og høyt blodtrykk som dominerer årsakstoppen.

Høyt blodtrykk kan utløses av lite variert kosthold, høyt saltinntak, stress og lignende. Det er var flest dødsfall på grunn av høyt blodtrykk i 2015, hele 7256.

Dødelig sukkerinntak

Tallet på dødsfall som en direkte følge av dårlig kosthold, var 6962, mens sigarettrøyking inntar tredjeplassen som årsak til død, med 6265 dødsfall.

Og det er nettopp unges kosthold som nå opptar Helsedirektoratet.

De slår alarm om at barn midt i tenårene bytter ut frykt og grønt med sukkerholdige produkter som, brus, energidrikker, kjeks og godteri.

– Vi vet at overvekt kan føre til folkesykdommer som hjerte -og karsykdommer og type 2-Diabetes, sier divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

– Da snakker vi om dødsrisiko?

– Ja, det gjør man.

Godteri i nøytral innpakning?

Helsedirektoratet har nå rullet ut en kampanje på alle de store sosiale mediene for å få unge, og foreldrene deres til å begrense sukkerinntaket.

– Vil det ikke være en god idè med nøytral innpakning på for eksempel godteri?

– Nei, det tror jeg er å trekke det for langt, mener Granlund.

Det er vel lite sannsynlig at vi får se krav om nøytral innpakning på sukkerprodukter, alkohol, fete matvarer eller ferdigmat med det første, selv om man vet at slike produkter kan være en helsetrussel.

Men, med snusen står helseminister Høie på sitt.

– Jeg har ikke tenkt å utsette dagens barn og unge for et stort helseeksperiment. Framtiden vil kanskje vise at snus er enda mer helseskadelig enn det vi vet i dag, sier helseminister Høie.