Ifølge Vladimir Putin skal Russlands strategiske ubåter forsvare nasjonale økonomiske interesser i nord. I 2012 overvar han byggestarten av «Prins Vladimir», som sjøsettes i november 2017.
Ifølge Vladimir Putin skal Russlands strategiske ubåter forsvare nasjonale økonomiske interesser i nord. I 2012 overvar han byggestarten av «Prins Vladimir», som sjøsettes i november 2017. Foto: ALEXEI NIKOLSKY/AP/NTB scanpix

Putins nye ubåt skal «knuse fienden til radioaktiv aske»

«Prins Vladimir» har plass til 20 langtrekkende atomraketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har varslet sjøsetting av den fjerde i rekken av nye, strategiske atomubåter.

«Prins Vladimir» sjøsettes fra Sevmash-verftet i november, sier sjef for den russiske marinen, admiral Vladimir Korolev til den russiske militæravisen Krasnaja Zvezda («Røde Stjerne»).

De 170 meter lange Borej-ubåtene regnes blant hjørnesteinene i Russlands kjernefysiske avskrekkingsstrategi, og den nye versjonen kan bære flere missiler enn sine forgjengere.

Ubåten, som skal i tjeneste i 2018, har ifølge Naval Today og norske eksperter plass til 20 interkontinentale Bulava-missiler, mot 16 langtrekkende atomraketter på de tre Borej-ubåtene som allerede er i tjeneste.

Den russiske militærets TV-kanal Zvezda mener den nye strategiske atomubåten i Borej-klassen blir «epokegjørende» som et avskrekkende våpen, og sparer ikke på kraftsalvene i sin omtale av den nye ubåten:

– Atomubåten «Prins Vladimir» vil knuse fienden til radioaktiv aske, skriver Zvezda om ubåten som russerne startet å utvikle i det skjulte under glasnost.

«Prins Vladimir» er den første i Borej-klassen som er oppgradert til blant annet å bli enda mer stillegående og «usynlig». Arbeidet med ubåten har ifølge Zvezda vært preget av et omfattende hemmelighold. Verken verftet eller militæret har publisert bilder av ubåten på sine nettsider.

«Jurij Dolgurukij» ble satt i tjeneste i Nordflåten i januar 2013.
«Jurij Dolgurukij» ble satt i tjeneste i Nordflåten i januar 2013. Foto: mil.ru

Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er de nye ubåtene mer moderne, mer stillegående og bedre bevæpnet enn ubåtene som de erstatter. Russland har i det siste tiåret brukt store summer på å modernisere sine kjernefysiske styrker, og rundt 60 prosent av landets sjøbaserte strategiske atomstridshoder finnes i dag på Kolahalvøya.

– Beskytte våre interesser

Den første av Borej-ubåtene, som bærer navnet «Jurij Dolgurukij», ble satt i tjeneste i Nordflåten i januar 2013 og opererer fra sin hjemmebase på vestsiden av Murmansk-fjorden.

Russlands president overvar byggestarten av atomubåten «Prins Vladimir» i 2012.
Russlands president overvar byggestarten av atomubåten «Prins Vladimir» i 2012. Foto: NTB scanpix

Da Russlands president Vladimir Putin overvar byggestarten av «prins Vladimir» i 2012, koblet han utviklingen av de nye ubåtene til forsvar av Russlands interesser i Arktis.

– Marinen er åpenbart et redskap for å beskytte våre nasjonale økonomiske interesser, dette gjelder også den arktiske region der noen av verdens viktigste biologiske- og mineralressurser er samlet, sa Putin ifølge Moscow Times.

Nordflåtens ubåter gjennomfører jevnlig tokt og øvelser i Barentshavet og tilstøtende havområder, og de par siste årene har det vært en ekstraordinær økning i russisk ubåttrafikk i Nordatlanteren, opplyste Storbritannias forsvarsminister til parlamentets forsvarskomité i oktober.

– NATO har problemer med å følge de russiske ubåtene, og har prioritert opp igjen evnen til å følge dem. Både britiske og amerikanske ubåter er tilbake i Norskehavet, har flaggkommandør og tidligere ubåtsjef Jacob Børresen sagt til TV 2 om at flere allierte atomubåter er i norske havner og farvann.

Under en nylig øvelse som Putin ledet, gjennomførte Russland flere tester med ballistiske missiler. En av rakettene ble skutt opp fra en av Nordflåtens ubåter i Barentshavet. Også under storøvelsen Zapad («Vest») i september ble det avfyrt missiler fra ubåter i Barentshavet.