BEGEISTRET: Bjørn Florø-Larsen var svært fornøyd med fangsten. Svartskaten ble målt til 172 centimeter fra snutespiss til haletipp. Bredden var 125 centimeter, og vekta 33 kilo.
BEGEISTRET: Bjørn Florø-Larsen var svært fornøyd med fangsten. Svartskaten ble målt til 172 centimeter fra snutespiss til haletipp. Bredden var 125 centimeter, og vekta 33 kilo. Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML.

Bjørn fikk Norges mest sjeldne fangst på kroken

Nesten ingen andre har fått se denne fisken med egne øyne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble en enormt stor dag for Stavanger-mannen og fiskeren Bjørn Florø-Larsen. Rett utenfor Trondheim, hvor han er bosatt, dro han opp den ekstremt sjeldne svartskaten.

– Jeg blir sentimental bare jeg prater om det. Dette var det ultimate målet, den fiskearten jeg hadde aller høyest på lista, sier en rørt Bjørn til TV 2.

Det var sportsfiskenettstedet Hooked som først omtalte saken.

Skalv og glemte tørrdrakt

Svartskaten, målt til 172 centimeter, beit på kroken søndag kveld etter en lang dag med forsøk. Det hele ble en overveldende opplevelse for fiskeren.

– Jeg skalv og snakket bare tull. Det første fokuset ble å få tatt mål av den, og så få skaten så fort som mulig ut i vannet igjen, og tilbringe tid med den der. Så jeg tok på meg en tørrdrakt, men glemte å lukke den, så det hjalp ikke så mye, sier Bjørn og ler.

– Først oppe i båten igjen merket jeg det kalde vannet på kroppen, sier han.

Det som gjør historien kanskje enda mer utrolig, er at to av Bjørns kompiser for kort tid siden også fikk svartskate på kroken. Begge gangene var de på tur i Bjørns båt.

– Siden da har jeg vært mye ute i det samme området for å prøve lykken. Å nå målet var helt utrolig. En av kompisene mine sa det måtte være som å få barn, selv om det hører med til historien at ingen av oss har barn da, sier han lattermildt.

I VANNET: Bjørn fikk raskt svartskaten ut i vannet igjen og tilbrakte litt tid med den i vannoverflaten, før den svømte ned i dypet igjen. Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML.
I VANNET: Bjørn fikk raskt svartskaten ut i vannet igjen og tilbrakte litt tid med den i vannoverflaten, før den svømte ned i dypet igjen. Foto: Sverre Magnus Selbach, NKML.

Ifølge Hooked er det hittil kun ni fiskere, medregnet Bjørn og kompisene, som har fått svartskate på stang. Frem til 16. september i år var arten bare tatt seks ganger.

Svartskaten lever, ifølge Store Norske Leksikon, på dypt vann, primært i det nordlige Atlanterhavet. Man vet svært lite om arten og hvordan den lever.

Skal tatovere seg

Florø-Larsen er artsfisker og fiskebiolog, og reiser rundt i Norge for å få sjeldne arter på kroken. Svartskaten markerer et utvilsomt høydepunkt i karrieren, og er art nummer 126 i rekken.

– Det å kunne se fisker levende og lære mer om arter som er svært sjeldne, det er utrolig. I tillegg er det veldig gøy å kunne bidra til forskning, sier han.

Før han slapp svartskaten ut i havet igjen, tok han en DNA-prøve av den som blir sendt til Universitetet i Tromsø.

– Hva blir det neste store målet?

– Det er det mange som spør om! Altså, det første målet blir kanskje å skaffe en tatovering av svartskaten, for dette må foreviges på en eller annen måte. Når det gjelder fiskingen, så aner jeg ikke. Det var dette som var det ultimate målet, sier Bjørn.