Gjorde alt for å komme seg vekk:

Var desperat etter å komme seg vekk fra Nord-Korea – nå angrer han dypt

SEOUL (TV 2): For tre år siden rømte Kwon Chol nam fra Nord-Korea. Nå kjemper utrolig nok avhopperen om å få lov til å reise tilbake. Livet i sør ble ikke helt som han håpet det ville bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi går sammen gjennom smale gater i millionbyen Seoul. Den nordkoreanske avhopperen Kwon Chol nam vil vise oss hvor han bor.

Vi stanser foran et bygg i en av bakgatene, og Kwon Chol nam tar frem en sigarettpakke. Han virker litt nervøs.

– Jeg må bare ha røyk først, sier han.

For tre år siden rømte Kwon Chol nam fra Nord-Korea. Han forlot kona og sin 16 år gamle sønn. Nå bor han alene i den sørkoreanske hovedstaden.

– Det er her jeg bor. Leiligheten min er liten og trang som en gruvegang, sier han og låser seg inn i leilighet nr 105.

Vi går tre skritt ned, og inn i kjellerleiligheten hans. Her sover han og spiser i samme rom. Kwon Chol nam er arbeidsledig og dette er det han har råd til.

– Helt siden jeg kom hit har jeg merket at de ikke behandler meg som et menneske. Mennesker er verdt mer enn penger. Selv om man her i Sør-Korea hevder det, så behandles ikke nordkoreanske avhoppere som mennesker, sier han.

Fortvilet

Kwon Chol nam er en av over 30 000 nordkoreanere som har flyktet til Sør-Korea. Som så mange andre kom han hit I jakten på et bedre liv. Men slik gikk det ikke for Kwon Chol Nam.

– Jeg lever under verre forhold her enn i Nord-Korea. Det er mange grunner til det. Derfor ønsker jeg å dra tilbake til Nord-Korea, forteller han.

KUMMERLIG: Nordkoreaneren Kwon Chol nam bor alene på dette rommet i Seoul
KUMMERLIG: Nordkoreaneren Kwon Chol nam bor alene på dette rommet i Seoul Foto: Simen Askjer/TV 2.

Han lever kun av strøjobber og har ingen nære venner. Overgangen fra livet han levde i Nord-Koreea er for stor, og han sliter med å tilpasse seg livet her i sør.

– Nord-Korea som samfunn er opptatt av fellesskapet. Her i Sør-Korea er folk mer individualistiske. Samfunnene er veldig forskjellige, sier Kwon.

Han vil helst tilbake til Nord-Korea, og tror han kan reise hjem uten at han blir straffet.

– Kim Jong-un har sagt at folk som flykter og kommer tilbake vil bli tilgitt. Så avhoppere blir ikke straffet, sier han, og ser ut til å tro på det.

Problemet hans er at han automatisk ble sørkoreansk statsborger da han reiste hit. Og for sørkoreanere er det strengt forbudt å reise til Nord-Korea.

– Jeg fortalte politiet at jeg ville dra tilbake til Nord-Korea på lovlig vis. Men da ble jeg arrestert og fikk ikke tillatelse til å reise.

Stolt av Nord-Korea

Jo lenger Kwon Chol nam sitter fast i sør, banker hjertet stadig sterkere for hjemlandet, Nord-Korea.

UTENFOR: Ifølge Kwan Chol nam havner avhoppere fra Nord-Korea på utsiden av det sørkoreanske samfunnet
UTENFOR: Ifølge Kwan Chol nam havner avhoppere fra Nord-Korea på utsiden av det sørkoreanske samfunnet Foto: Simen Askjer/TV 2.

Han forteller oss at han er stolt over de nordkoreanske atom- og rakettestene. At regimet viser muskler overfor USA synes han er bra.

– Jeg føler stolthet over våre vellykkede atomtester. Man kan ikke leve under en fremmed militærstøvel, så det er viktig å ha slike våpen, sier han.

At han i Sør-Korea har tilgang til internet og kan følge nyhetsbildet endrer ikke noe. Amerikanerne, som han og alle andre nordkoreanere gjennom oppveksten lærte å hate, er fortsatt erkefienden. Og hatet bare vokser når situasjonen er så tilspisset som den er nå.

– Det koker i befolkningen i Nord-Korea. De venter på en anledning til å slå til mot amerikanerne. De koker av sinne, hevder han.