Birgit delte historien sin med 1200 helsearbeidere: – Jeg er sikker på at hun redder mange liv

Birgit Holen Skjelsvold mistet barnet etter en legefeil. Onsdag snakket hun til over 1200 helsearbeidere på Pasientsikkerhetskonferansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En skjebnesvanger feilvurdering av en overlege ved Innlandet sykehus gjorde at Birgit og Olaf Holen Skjelsvold mistet sitt første barn. Lille Solveig fikk så store skader under fødselen at hun ikke var til å redde.

Men i etterkant tok overlege Stian Westad og Innlandet sykehuset på Lillehammer alt ansvar for det som hadde skjedd i møte med foreldrene.

Westads ærlighet og åpenhet gjorde at ekteparet Holen Skjelsvold ønsket at Westad også skulle følge dem opp i deres neste svangerskap.

Både paret og overlegen opplevde en voldsom respons etter at de fortalte sin historie i «Vårt lille land» på TV 2 tidligere i år.

Nerver

I dag var de invitert til Pasientsikkerhetskonferansen for å fortelle om sine opplevelser.

Skjelsvold var tydelig nervøs da TV 2 møtte henne før hun skulle på scenen.

– Det er litt nerver ja, sier Birgit.

Men til tross for nervøsiteten fikk de 1200 fremmøtte helsearbeiderne høre historien om hennes opplevelser i møte med norske helsevesen.

Rørt til tårer

Budskapet hennes om hvor viktig overlege Stian Westads åpenhet og ærlighet hadde vært for henne og mannen Olaf i tiden etter den tragiske hendelsen, gjorde tydelig inntrykk på de som satt i salen. Flere tørket tårer under seansen.

– Utrolig at hun greier å stå på en scene og fortelle om det som har skjedd, sånn at vi kan lære av det etterpå, sier sykepleier Marita Svendsrud til TV 2.

Hun får støtte fra kollega Karianne Brathlie som også er sykepleier:

– Dette er noe vi alle kan lære av. Ærlighet er viktig.

– Redder liv

I salen satt også helsedirektør Bjørn Guldvog. Også han tydelig imponert. Det at Birgit deler sine erfaringer med helsearbeidere på denne måten har stor betydning mener helsedirektøren.

– Måten hun raust har delt egne og familiens erfaringer. Det gjør noe med oss som helsearbeidere og det viser oss hvorfor det er så viktig å jobbe med pasientsikkerhet. Jeg er overbevist om at det hun gjør er med på å redde mange liv i fremtiden, sier Guldvog.

Skjelsvold er takknemlig for at historien om tapet av deres kjære Solveig gjør en forskjell.

– Det at Solveig betyr noe og er så viktig for andre enn oss, det er veldig god, avslutter Birgit Holen Skjelsvold.