RYSTET: Adam Turnbull poserer med fisken han lørdag fanget i Alberta i Canada. Fisken hadde en ring av plast rundt magen.
RYSTET: Adam Turnbull poserer med fisken han lørdag fanget i Alberta i Canada. Fisken hadde en ring av plast rundt magen. Foto: Adam Turnbull/Facebook

Adams (28) bilde går verden rundt: Fanget fisk med plastring rundt magen

Adam Turnbull (28) fanget lørdag en fisk som hadde vokst rundt en plastring. Nå ber han alle tenke seg godt om før de kaster søppel i naturen.

«Ta alltid med deg søppelet ditt. Det er en Powerade-plastring som ikke tar plass i lommen din, frem til du finner en søppeldunk. Vær så snill og del dette innlegget», skriver kanadiske Adam Turnbull (28) på Facebook.

Turnbull la lørdag ut et bilde av gjedda han fanget i Saskatchewan-elven i Alberta i Canada.

På bildet ser man at fisken nærmest er delt i to av en plastring som ofte dekker korkene på brus- og saftflasker.

– Jeg fisket i Strathcona Park da jeg fikk fisken på kroken. Den kjempet som alle andre fisker, og så oppdaget jeg såret, forteller Adam kanadiske Global News.

NESTEN DELT I TO: Slik så fisken ut før Adam fjernet plastringen. Foto: Adam Turnbull/Facebook
NESTEN DELT I TO: Slik så fisken ut før Adam fjernet plastringen. Foto: Adam Turnbull/Facebook

Rystet av synet

Da Adam tok en nærmere titt, så han at det var en plastring som satt midt på fiskens kropp.

Adam ble rystet av synet, og tok kjapt et bar bilder av dem før han fjernet plastringen forsiktig med en saks, og tok et par bilder til.

Deretter slapp han fisken ut i elven igjen, og la ut bildene på Facebook-siden sin.

I skrivende stund er innlegget dlt av over 16.000.

Toppen av plastfjellet

Biolog Michael Sullivan ved Alberta Environment and Parks så bildet på Facebook, og delte det.

– Det så ut som om den svømte inn i den da den var liten, og at den faktisk vokste rundt den. Utrolig nok presset den ikke på innvollene eller blodårene, slik at fisken faktisk kunne vokse rundt den, sier han.

UTEN PLAST: Fisken etter at plastringen er blitt fjernet. Foto: Adam Turnbull/Facebook
UTEN PLAST: Fisken etter at plastringen er blitt fjernet. Foto: Adam Turnbull/Facebook

Og:

– Heldigvis er dette et sjeldent tilfelle, men vi er bekymret for at dette er toppen av plastfjellet.

Adam Turnbull sier at hendelsen åpnet øynene hans for hvordan et lite stykke plast kan ha en stor innvirkning på et dyr sitt liv.

– Alle som hevder at de aldri har forsøplet noe med vilje, eller som ikke har forsøplet noe med vilje, ville vært en løgn for de fleste av oss, sier han.

Planet laget av plast

Siden 1950 har vi produsert 8,3 milliarder tonn plast. Det er 27 ganger mer vekten til hele verdens befolkning.

De svimlende tallene stammer fra den første globale analysen av plastproduksjonen vår, og har vært et samarbeidsprosjekt mellom en gjeng amerikanske forskere fra Universitetet i Georgia, California og Santa Barbara, samt Sea Education Association.

– Vi er raskt på vei til å bli en «plastplanet», og hvis vi vil ikke leve i en slik verden, så må vi tenke nytt om hvordan vi bruker ulike materialer, spesielt plast, sa Roland Geyer, hovedforfatteren av studien, til BBC i juli.

ADVARER: Det var denne plastringen som satt rundt fiskens mage. Foto: Adam Turnbull/Facebook
ADVARER: Det var denne plastringen som satt rundt fiskens mage. Foto: Adam Turnbull/Facebook

Masseproduksjon av forskjellige plasttyper startet på 1950-tallet.

Siden da har det bare økt og økt og økt. Halvparten av de 8,3 milliarder tonnene er blitt produsert de siste 13 årene, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Science Advance. Kina alene står for nesten 28 prosent av all produksjonen.

– Vi var ikke klar over konsekvensene av at nesten alle plasten som ble produsert skulle ende opp i naturen vår, før den plutselig var der. Nå er vi i en situasjon som nesten er umulig å reversere, sa Jenna Jambeck, medforfatter og spesialist i havavfall, til National Geographic.