meide ned syklister og fotgjengere:

Åtte drept og flere skadd i terrorangrep i New York

Åtte personer er drept etter at en bil kjørte ned fotgjengere og syklister på Manhattan. Politiet mener hendelsen var en terrorhandling og har pågrepet én person.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte personer ble drept og 14 skadet etter det politiet omtaler som en terrorhandling på Manhattan i New York, tirsdag ettermiddag lokal tid.

Fire av de skadde har kritiske skader.

En varebil kjørte ned flere syklister og fotgjengere på en sykkelvei i Tribeca-området i Lower Manhattan.

– Dette var en terrorhandling, og det var en veldig feig terrorhandling rettet mot uskyldige mennesker, sa ordfører Bill de Blasio på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Politiet bekreftet på pressekonferansen at varebilens sjåfør, en 29 år gammel mann, er pågrepet etter hendelsen.

Sjåføren kjørte ned flere personer før kjøretøyet krasjet i en skolebuss.

Gjerningsmannen ble ifølge politiet skutt da han kom ut av bilen mens han holdt opp to våpenkopier og ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor). Han ble pågrepet og fraktet til sykehus. Ifølge The New York Times er tilstanden hans kritisk.

Les også: Sayfullo Saipov (29) utpekes som mannen bak terroren i New York

Handlet trolig alene

Politiet mistenker ikke flere gjerningspersoner og omtaler angrepet som et såkalt «ensom ulv»-angrep.

– På dette tidspunktet er det ingen ting som tyder på at det er noen større plan rundt dette, men heller handlingene til ett individ som ønsket å skade og sannsynligvis drepe, sa guvernøren i New York, Andrew Cuomo, på pressekonferansen.

Han opplyste også at det vil være forsterket politioppbud i byen de neste dagene, men oppfordret innbyggere til å leve som vanlig. Han roste også politiet for jobben de gjorde.

Fem av de omkomne er gamle studiekompiser som var på ferie for å markere at det var 30 år siden de var ferdige på universitetet i Rosario, Argentina. En kvinne fra Belgia er også blant ofrene.

Elleve av de sårede har alvorlige, men ikke livstruende skader, ble det opplyst på pressekonferansen. Senere ble det bekreftet at to av de skadde er barn som satt i bussen gjerningsmannen krasjet inn i.

Politiet: Terrorhandling

Politiet mener påkjørselen var en villet terrorhandling.

Flere amerikanske medier skriver at sjåføren skal ha ropt «Allahu Akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk, da han kom ut av bilen. Politiet bekreftet ikke dette på pressekonferansen, men opplyste at den 29 år gamle mannen sa noe da han forlot bilen som ledet politiet til å tro at det var et mulig terrorangrep.

Den pågrepne kjørte i en leid varebil. Politiet vil foreløpig ikke gi flere opplysninger om mannens identitet.

Det ble først meldt i sosiale medier at føreren av bilen også avfyrte skudd, men dette er ikke bekreftet av politiet. Derimot opplyser politiet at den pågrepne veivet med to lekevåpen, og at det var politiet som avfyrte skudd i forbindelse med pågripelsen.

På travel sykkelvei

Hendelsen skjedde på en populær sykkelvei ved West Side Highway og Chambers Street på Lower Manhattan. Området ligger like ved minnesmerket for 11. september-angrepene, og sykkelveien ligger nær flere skoler.

Intetanende syklister som var på tur like ved World Trade Center memorial, ble ofre for terrorangrepet. (AP Photo/Craig Ruttle)
Intetanende syklister som var på tur like ved World Trade Center memorial, ble ofre for terrorangrepet. (AP Photo/Craig Ruttle)

Trump: «Ikke i USA!»

President Donald Trump har blitt briefet om hendelsen, opplyser Det hvite hus. Trumps talskvinne, Sarah Huckabee Sanders, sier presidenten er blitt orientert om hendelsen i hjembyen av sin stabssjef John Kelly, og at han skal holdes fortløpende oppdatert om hendelsen.

«Dette ser ut som nok et angrep av en veldig syk og sinnsforvirret person. Politiet følger dette tett. IKKE I USA!", skrev Trump på Twitter kort tid etter at han ble informert.

Vitne: – Jeg skjelver

En mann som befant seg i en Uber-bil på West Side Highway i nærheten av Chambers street, forteller at han så flere blødende personer på bakken.

Sangeren Josh Groban var en av de første som meldte om hendelsen, da han hørte skudd ble avfyrt mens han gikk tur med hunden like ved.

– Jeg skjelver. Det skjedde på gatehjørnet der jeg skulle kjøpe kaffe, men hunden min dro meg inn i parken lenger oppe, ti minutter før hendelsen, skriver Groban på Twitter.