UTSATT: Ask Berglund, Noah Lindaas og Christine Marie Jentoft har alle opplevd grov nettgets og alvorlige trusler fordi de er transpersoner.
UTSATT: Ask Berglund, Noah Lindaas og Christine Marie Jentoft har alle opplevd grov nettgets og alvorlige trusler fordi de er transpersoner.

Transpersoner må leve med trakassering og drapstrusler

«Syns synd på datteren din. Håper barnevernet tar henne, hilsen tranny killer» «Ingen er mann i kvinnekropp, det er bare dere som er mentalt forstyrret....» «Det du driver med er faen meg usmakelig og unormalt. Æsj»

Forrige helg fortalte TV 2 om 21 år gamle Ask Berglund som er kjønnsflyter.

Han er født som kvinne, men har en flytende følelse av å være mann og kjønnsløs. 21-åringen føler seg aldri som kvinne og kaller seg derfor ikke-binær transmann.

– Jeg identifiserte meg i noen år som en transmann, altså en mann som ble tildelt kjønnet kvinne ved fødsel. Men så følte jeg meg ikke alltid som en mann, men heller ikke en kvinne. Etter en stund fant jeg begrepene kjønnsflytende og ikke-binær, som passer meg fint.

I samme artikkel fortalte professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad (68) at det finnes syv kjønn i Norge.

Netthets

Artikkelen vekket store reaksjoner og førte til at TV 2 måtte moderere Facebook-siden, slette kommentarer og utestenge folk i mye større grad enn vanlig.

Innholdet i flere av meldingene som ble fjernet var av så grov karakter at de ikke kan gjengis. Dette er noen av kommentarene TV 2 har valgte å la stå:

«Tull , det er kun han og hun alt annet er enten genfeil eller en psykisk vrangforestilling.»

«Finnes bare 2 kjønn. Men utrolig mange sinnslidelser»

«Det må finnes grenser for hvilken dumskap vi skal måtte sitte og se på altså. Denne sexologen bør seriøst finne seg en meget dyktig psykolog. To kjønn og fem psykiatriske diagnoser..»

«Nok et bevis på at psykiatrien må styrkes !!»

«Ehhhh...Esther, du forvirrer meg! Mann som ønsker å fjerne ballene? Er det første april? Verre enn kvinne med skjegg jo! Tror dette har dårlig innvirkning på unge folk som er usikre! La oss få ha de tissene og puppene og ballene vi er født med og ikke lag så myyye styr! Please! Dette er et prosjekt for doktor mengele, ikke for norske leger i 2017.»

Transpersoner hetses daglig

Ask Berglund leste igjennom alle meldingene som ble skrevet om ham, men er ikke overrasket over det store og grove omfanget.

– Hatprat, hets og trusler er ikke noe nytt for meg, dessverre. Som åpen skeiv transperson i media vet man at man kommer til å få høre mye forskjellig. Selvfølgelig er det utrolig vondt å høre at folk mener du ikke burde leve eller være låst inne på grunn av hvem du er. Jeg vet at jeg har et annet syn på kjønn, seksualitet og for så vidt verden enn andre, men jeg ser ikke hvordan uenighet tilsier at noen burde dø eller låses inne.

21-åringen sier han håndterer hetsen fint, men at han er mer bekymret for yngre transpersoner. Berglund er politisk nestleder i Skeiv Ungdom, og forteller at den dagligdagse hetsen gjør at mange unge ikke lever fullverdige liv – i frykt for hets, trakassering og vold.

– Skeiv Ungdom møter stadig på ungdom som ikke tørr å være seg selv fullt ut på grunn av disse kommentarene, hendelser som Orlando-massakren i fjor og at man ofte har selv eller kjenner folk som er blitt utsatt for voldstrusler og vold på grunn av hvem de er. Vi jobber for at alle uansett hvilket kjønnsuttrykk de har, hvilken identitet de har eller hvem de holder i hånda skal føle seg og være trygge, på nett, på skolen, på gata og alle andre plasser der vi befinner oss. I møte med hatprat blir denne tryggheten svekket, og det er ikke noe vi kan tolerere, sier han.

Trues med å bli fratatt datteren

Christine Marie Jentoft (29) startet i 2011 en blogg. Året etter fikk tekstene et litt annet innhold da hun bestemte seg for å leve åpent som transperson. 20 år som mann holdt for Christine. Siden da har hun vært en aktiv samfunnsdebattant og ofte frontet saker om transseksualitet. Det har hatt en alvorlig bismak.

– Hver gang jeg snakker om kjønnstematikk, så er det garantert at jeg får netthets i retur, dessverre, sier hun og forteller om de groveste tilfellene:

– Det er jo ikke greit å gang på gang bli fortalt at du er psykisk ustabil og sinnssyk. Jeg har fått kommentarer på at jeg burde bli lobotomert og flere alvorlige drapstrusler. Det er verste er likevel når datteren min på seks år blir kommentert. At en fremmed sier han skal komme og ta barnet ditt fra deg er uakseptabelt!

Christine Marie Jentoft har opplevd hets og trusler av verste sort. Foto: Privat
Christine Marie Jentoft har opplevd hets og trusler av verste sort. Foto: Privat

Jentoft forteller at hun med årene har blitt veldig tykkhudet. Likevel har hun gått til anmeldelse av de mest truende meldingene.

– Ingen skal finne seg i å bli behandlet på den måten og akseptere hverdagslig netthets bare fordi man lever som den man er. Jeg kunne valgt å tie meg selv for å slippe det verste, men jeg har sluttet å ta mye av hetsen personlig og det er viktigere for meg å prøve å starte sunne, gode og mindre fordomsfulle diskusjoner slik at yngre transpersoner skal slippe å ha det like kjipt som jeg hadde det før.

Dette er noen av kommentarene Jentoft har fått:

«UFF A MEG, HVOR FEILET DINE FORELDRE HENN EGENTLIG? Btw, synes synd på datteren din. Håper barnevernet tar tak i genne. DU ER EN MANN; OK? Innse det....! Hilsen tranny killer»

«Du ble født mann, og det kommer du alltid til å være. Det er bare du som lider av en forstyrrelse og gjør alt dette for oppmerksomhet. Helt sykt synes nå jeg !!!!»

«hey mann, kan du komme å knulle meg a? Jeg er så ensom, er ute etter menn som deg. Hvor langt er utstyret ditt a?»

«kill all transpeople»

«Hennes barn kommer jo også til å bli slik. Hun blir påvirket av transer at det er ok å kle seg til motsatte kjønn. Se å få dere litt selvrespekt da. Dere er jo utstillingsdukker»

– Det er lett å begynne å tvile

20 år gamle Noah Lindaas er født jente, men lever i dag åpent som transperson. Nesten hele livet har han kjent på skam og blitt fortalt at han bare gjennomgår en fase.

– Det er lett å begynne å tvile når man får høre nok ganger at det er noe galt med deg og at følelsen du har om deg selv er feil. Men faktum er at jeg ikke føler meg annerledes nå enn da jeg var liten, sier han.

20 år gamle Noah Lindaas lever åpent som transperson og må derfor tåle grov hets. Foto. Ellen Jarli
20 år gamle Noah Lindaas lever åpent som transperson og må derfor tåle grov hets. Foto. Ellen Jarli

20-åringen bestemte seg for å være åpen om kjønnsuttrykket sitt da han var 15 år gammel. Siden da har han opplevd alt fra hjertelig støtte til hat og truende oppførsel fra fremmede på gaten.

– Jeg har opplevd blandende reaksjoner fra familien min, hets fra folk jeg trodde var ekte venner og krenkelser fra fremmede. Kommentarer som går igjen er at jeg trenger psykisk behandling og at jeg er avskyelig. Det verste var en gang da jeg gikk på gaten med min tidligere kjæreste og da kom det en fyr som klådde på oss, plystret og kom med krenkende kommentarer som «girl on girl action». Det føltes utrolig trakasserende.

«Transtastisk»

Selv om Lindaas har opplevd mye vondt, føler 20-åringen at han har blitt sterkere.

– Å være ung transperson og oppleve mye motstand er som å bli sparket mens man ligger nede. Det er vanskelig å reise seg hvis ikke sparkingen stopper og du ikke har noen til å hjelpe deg opp igjen. I dag har jeg mange som støtter meg og det gjør at jeg ikke er redd for å vise ansikt og forhåpentligvis bane vei for andre etter meg, sier han.

20-åringen har i flere år holdt foredrag for konfirmanter, i helsevesenet og nylig på Skamløsdagen. Sammen med kompisen Thomas Westervoll Hansen (20) har han startet virksomheten «Transtastisk». Sammen ønsker de å være en stemme de følte manglet da de selv var yngre og usikre på hvordan de skulle leve som transperson – uten skam.

– Heldigvis har det blitt mer åpenhet, men vi mener fremdeles det trengs et sted hvor unge transpersoner kan få all informasjonen de trenger, treffe noen som er lengre i prosessen enn dem selv og være et ansikt som viser at fremtiden som transperson er lys. Man skal verken akseptere eller godta hetsen, men om det først skjer, vet man at det er flere som går eller har gått igjennom det samme.

– Hatkriminalitet

Psykiatrisk sykepleier og sexolog Anders Røyneberg fra Sex og Samfunn, forteller at de i samtalegrupper med unge transpersoner hører mye grusomt.

– Det er viktig å ikke skape et elendighetsbilde av situasjonen for unge transpersoner, fordi mange lever gode liv. Samtidig ser vi at flertallet unge som har deltatt i våre samtalegrupper, forteller om vold, trakassering og trusler, og dette foregår ofte på nett. Det koster å fortelle andre om hvem du er, spesielt når det bryter med forventinger knyttet til kjønn.

– Hvorfor blir mange provosert av transpersoner aller andre med unormale kjønnsuttrykk?

– Transpersoner utfordrer kjønnsnormer og «forstyrrer» fordi de bryter med regjerende kjønnsnormer. Noen mennesker blir så provosert at de truer med vold og drap. Ofte handler det om lite kunnskap om kjønnsmangfold, men også utrygge mennesker som blir provosert og utfordret. Dette gjør transpersoner til en sårbar gruppe i samfunnet.

Kjendiser og offentlige personer har i en årrekke snakket høyt om manglende sanksjoner etter netthets. Røyneberg mener det bør slås hardere ned på hetsen mot transpersoner, fordi de er ekstra utsatt.

– Alle mennesker kan bli utsatt for netthets, men noen grupper er mer utsatte enn andre. Å bli utsatt for netthets og trakassering på grunn av kjønnsidentitet er hatkriminalitet, og det burde få følger. Dette er et eksempel på at vi trenger lover og regler i samfunnet som ivaretar og verner om grupper vi vet har vært utsatt for mye gjennom historien, sier han.

Røyneberg forteller også at selvmordstallene er høyere blant transpersoner enn ungdommer generelt, fordi mange undertrykker kjønnsidentiteten sin i frykt for negative reaksjoner og hat.