humorkongen:

Kong Harald fleipet om sin egen død

Under den årlige stortingsmiddagen på Slottet innledet Hans majestet kong Harald med å avkrefte alle rykter om at han er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tradisjon tro, rettere sagt en over 100 år gammel tradisjon, arrangeres den årlige stortingsmiddagen på Slottet.

Torsdag kveld klokken 19 mottar Deres Majesteter Kongen og Dronningen Stortingets representanter og regjeringen til middag.

Det er 66 nye stortingsrepresentanter i år og de fleste av dem besøker Slottet for aller første gang i år.

Bruker humor

Hvert år er det store forventninger til hans majestet Kongens tale. Den pleier å være alt fra tåredryppende til lattermild.

I årets tale startet han med sistnevnte og spøkte om sin egen død.

– Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet – selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september. Den eneste som har gått til de evige jaktmarker, er kanskje elgen som vi skal spise senere, sa han mens stortingsrepresentantenes hvite tanngarder lyste opp i salen.

Han siktet til nyhetsoverskriftene 26. september som lød «Kongen ble meldt død». En teknisk feil hos nyhetsbyrået NTB gjorde at det gikk ut en melding til landets største nyhetsredaksjoner om at Kong Harald hadde gått bort, samt en lang nekrolog.

Slottet ble raskt nedringt, men var hurtig ute med å avkrefte nyheten.

– Det er ikke noe galt med kongens helsetilstand. Han er i fin form, sa Svein Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, til TV 2.

Vitset med dronningen

Kongen viste mer god humor i talen.

– Dronningen fikk også en annen hyggelig overraskelse i år, da hun mottok Trysil-Knut-prisen. Lokalavisen spurte juryen om begrunnelsen for deres valg. Komitémedlemmet trakk da resolutt frem følgende: «Jeg vil berømme Dronning Sonja for håndteringen av kong Harald,» sa han til stor latter fra salen.

– Dette må jeg bare slutte meg aller hjerteligst til, la han så til.

Videre tok han opp temaer som klimaendringer, et grønnere Norge, teknologi og hvor viktig det er å opprettholde ytringsfriheten, selv om moderne medier kan gjøre debatter ubehagelige.

Stortingspresident Olemic Thommessen holder i kjent stil en tale etter at Kongen har satt seg, og den pleier også å ha humoristiske innslag.

Kveldens meny:

Gravet ørret til forrett med eggekrem, agurk og kaviar.

Rødbetcarpaccio med pepperrotmajones, valnøtter og fritert grønnkål fra Slottsparken.

Elg fra Sikkilsdalen med rosenkål fra Slottspaeken, karamelisert løk, krosne og kremet morkelsaus.

Plommer fra Bygdø kongsgård med mandler til dessert.