HELIKOPTER: Det var et helikopter av typen MIL Mi-8 som styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. Dette bildet ble tatt av helikoptertypen i Pyramiden i 2014, men viser ikke helikopteret som styrtet. Foto: Alexey Reznichenko/Wikimedia
HELIKOPTER: Det var et helikopter av typen MIL Mi-8 som styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. Dette bildet ble tatt av helikoptertypen i Pyramiden i 2014, men viser ikke helikopteret som styrtet. Foto: Alexey Reznichenko/Wikimedia

Russisk helikopter styrtet på Svalbard

BODØ/OSLO (TV 2): Hovedredningssentralen tror at helikopteret er funnet på havbunnen.

Mye tyder på at man er i ferd med å finne helikopteret som styrtet utenfor Heerodden ved Barentsburg torsdag.

– I det søkeområdet som vi har hatt, så har vi hatt en oljeflekk med varierende grad av lukt. Der det lukter sterkest, har vi også en indikasjon på at det har kommet bobler opp til et spesielt punkt på overflaten. Nå har vi også fått erfart at båter har gjort en sonarobservasjon på bunnen, så det er rimelig grunn til å tro at det ligger et objekt der nede og slipper luft, sier redningsleder Tore Hongset i Hovedredningssentralen i Nord-Norge til TV 2.

– Det kan tyde på at vi har helikopteret eller deler av helikopteret i det området hvor det ligger fartøy. Samtidig leter vi også etter folk som er i ett eller annet flytende på vannoverflaten, enten i livbåt eller flytevest. Det er også iverksatt et strandsøk, legger Hongset til.

En ubemannet miniubåt blir sendt fra Tromsø torsdag kveld, slik at man kan få avklart hva som ligger på bunnen.

Fortsetter søket utover natten

Like før midnatt forteller Hongset at miniubåten fortsatt ikke har kommet frem.

Store fartøyer er fortsatt ute og jobber, samtidig som det foregår strandsøk med søkemannskaper. Helikoptrene har derimot avrundet arbeidet for hviletid, og en del mindre fartøyer har også tatt pause.

– En god del av fartøyene som har vært i sving er inne og hviler mannskapene, sier Hongset til TV 2.

Arbeidet vil fortsette utover natten og med en gang miniubåten kommer frem til området vil også den bli satt inn i søket.

Åtte om bord

Det var åtte personer om bord i helikopteret.

– Klokken 15.45 fikk vi bekreftet fra sysselmannen på Svalbard at et helikopter hadde styrtet, sier innsatslederen.

Helikopteret styrtet 2-3 kilometer utenfor Heerodden, som ligger rett nord for Barentsburg. Ifølge Hovedredningssentralen har folk i området hørt helikopterlyd som plutselig opphørte.

Etter ulykken ble sysselmannens to redningshelikoptre, skipet «MS Polarsyssel» og en rekke andre båter sendt til området for å søke.

– Vi har også fått låne et dansk overvåkingsfly som skal hjelpe oss med overflatesøk, sier Hongset.

– Det virker vanskelig

Jostein Forsberg er om bord på sightseeingbåten «MS Langøysund», som torsdag kveld bidrar i søket. Turistene hadde vært på besøk i Barentsburg, og fartøyet var nesten tilbake i Longyearbyen da de fikk beskjed om å snu.

– Det er selvfølgelig veldig rart og kaldt. Vi søker så godt vi kan fra båten med lyskastere og sånt. I tillegg er det helikoptre og andre båter som er i søk, sier han til TV 2 torsdag kveld.

14 passasjerer er om bord på sightseeingbåten, i tillegg til mannskapet.

– Det er et enormt område, og det er vanskelig å se. Det virker veldig vanskelig, fortsetter Forsberg.

SØKER: Turistbåten «MS Langøysund» deltar i søket. Foto: Jostein Forsberg
SØKER: Turistbåten «MS Langøysund» deltar i søket. Foto: Jostein Forsberg

Russere om bord

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

Helikopteret er av typen MIL MI-8, som er blant verdens mest brukte helikoptertyper. Helikopteret var på vei fra den nedlagte bosetningen Pyramiden og til gruvebyen Barentsburg da det styrtet.

Det ble ikke sendt ut nødmelding fra helikopteret.

Det aktuelle helikopteret opereres av det russiske selskapet Convers Avia, på vegne av gruveselskapet Trust Arcticugol, ifølge Luftfartstilsynet.

Helikopteret er stasjonert på helikopterbasen Kapp Heer på Heerodden.

– Helikopteret tilhører vårt firma. Vi kan ikke bekrefte at helikopteret har styrtet, men vi har for øyeblikket ingen kommunikasjon med det, sier direktør i Convers Avia, Dmitry Zhelyazkov, til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Han opplyser at helikopteret var i teknisk god stand, og sier at det «ikke er gammelt», uten å oppgi alderen.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti er alle passasjerene fra Russland. Tass skriver at passasjerene var gruvearbeidere.

Sysselmannen har opprettet et telefonnummer for pårørende i forbindelse med helikopterulykken utenfor Barentsburg. Dette nummeret er +47 815 02 800.

– Vi kjemper mot klokka

Luftfarttilsynet sier til TV 2 at Avinor hadde sist kontakt med helikopteret klokken 15.06 fra tårnet på Svalbard lufthavn Longyear, inntil helikopteret byttet frekvens.

Hovedredningssentralen bekrefter at det finnes et tidsrom hvor man ikke kjenner statusen til helikopteret.

– Vi har også den beskjeden, at sist gang de snakket var klokken 15.06. Så skulle de da ha et avtalt frekvensbytte, men så var det ikke mulig å få kontakt med dem etter det. Der er det et åpent rom på en halvtime hvor vi ikke kjenner til statusen til helikopteret, sier redningsleder Tore Hongset.

HEKTISK: Redningsaksjonen koordineres fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge sine lokaler i Bodø. Foto: Roy-Arne Salater
HEKTISK: Redningsaksjonen koordineres fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge sine lokaler i Bodø. Foto: Roy-Arne Salater

Katastrofealarm

Samtidig er katastrofeledelsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen.

– Sykehuset i Longyearbyen har utløst katastrofealarm. Vi iverksetter da beredskapsplanene våre. Ledelsen samles i Tromsø for å koordinere innsats og planlegge, sier Marit Einejord, pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge til TV 2.

Torsdag kveld får TV 2 opplyst at et fly med helsepersonell også er på vei fra Tromsø til Svalbard.

Norsk jurisdiksjon gjør at Statens havarikommisjon for transport (SHT) er undersøkelsemyndighet.

– Vi er en gruppe på seks personer som drar oppover med første fly i morgen, Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i SHT til TV 2.

Også i 2008 styrtet et av Trust Arktigkugols helikoptre. Da omkom tre personer.