Sexologer: Så mange er det greit å ha sex med

Helsekontrollen (TV 2): Vi har spurt eksperter hvor mange sexpartnere det er greit å ha hatt. Det finnes et tall, men betyr det noe? Ekspertene er klare i sin dom.

Ja, hvor mange er det greit at partneren din har hatt sex med? Vil du egentlig vite det, og er du ærlig når partneren spør deg?

For selv om det finnes et tall, så er det ikke sikkert at vi er helt ærlige med hverandre. Studier viser at menn ofte legger til noe, mens kvinnene trekker ifra.

I en britisk undersøkelse svarte hver tredje at de ønsket å vite hvor mange partneren hadde ligget med.

I den samme undersøkelsen svarte også både kvinnene og mennene at dersom partneren hadde ligget med mer enn 20, så var det stor turn-off.

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdag klokka 20.00 - eller på Sumo når du vil.

Det magiske tallet

Psykolog Ingrid Blessom viser til forskning på tvers av ulike land, og det magiske tallet som undersøkelsene peker mot er 7,5. Eller mer presist 7,5 hos kvinner og 7,6 hos menn.

Det er selvsagt litt komisk med denne halve, men tallet gir en pekepinn på hva folk rundt i verden tenker er det ideelle tallet.

Undersøkelsene viser også at hos homofile er tallet høyere hos menn som har sex med menn enn hos kvinner som har sex med kvinner.

Ligger med venner

I mange ungdomsmiljøer er «fuck friend» et vanlig begrep. At venner har sex med hverandre.

I en undersøkelse som R.F.S.U gjorde helt tilbake i 2009 svarte 57% av ungdommene i alderen 15 – 20 år at de hadde hatt sex med en venn.

Forfatter og Sykepleier hos Sex og Samfunn, Stine Therese Myhre Solli, er uenig med de som kritiserer de unges seksualvaner som ansvarsløst.

– Vi ser at det er en del unge som ønsker å ha faste seksualpartnere fremfor å ha mye tilfeldig sex, og det kan være en måte å ta ansvar for egen og andres seksuelle helse på.

Når skal du si det?

Et nyforelsket par vil kanskje vente litt med å snakke om hvor mange de har ligget med tidligere. Da er det kanskje ikke så farlig å lyve litt på antallet, hvis det er viktig for å gi den nye relasjonen en god start.

Sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt mener det er flere gode grunner til å vente med å ta opp temaet i et ferskt forhold.

– Som nyforelsket er det siste du vil se for deg være den andre i seng med en annen. Du kan kanskje holde litt informasjon tilbake, men ren løgn er dumt.

Unge føler skam helt unødvendig

Psykolog Ingrid Blessom forteller at stort fokus på antall seksualpartnere lett kan føre til at de som har liten eller ingen erfaring føler skam.

Blant annet er det det mange helt ned i ungdomsskolealder som synes at det er flaut at de ikke har debutert enda, og det er veldig ungt, synes Blessom.

Selv om forskningen har kommet frem til et tall, er Helsekontrollens ekspertpanel klare i sine anbefalinger:

Du skal være komfortabel med den sexen du har, uansett om du har få eller mange partnere.

Bianca Schmidt ser helst at fokuset på antallet ikke tar for stor plass i folks bevissthet.

– Gjør det som er riktig for deg, og nyt!