SLITEN:Paradise Hotel-deltaker Aleksander Sæterstøl har testet saltvannssprøyte mot bakrus.
SLITEN:Paradise Hotel-deltaker Aleksander Sæterstøl har testet saltvannssprøyte mot bakrus. Foto: Helsekontrollen, TV 2

Blar opp tusenlapper for å bli kvitt fyllesyken på noen minutter

Helsekontrollen (TV 2): Norsk klinikk tar 1400 kroner for å sprøyte saltvann i blodet dagen derpå, men er det verdt det?

I USA er bakrus-klinikker allerede godt etablert. Busser kjører rundt i Las Vegas og plukker opp fyllesyke som ønsker bedring i en rullende klinikk, og i TV-serien Billions setter karakteren Mags sprøyte på kontoret dagen derpå for å få vann inn i blodårene for å kunne takle arbeidsdagen etter en fuktig natt.

Nå har trenden kommet til Norge.

På Pilestredet i Oslo tilbyr Dr. Arwin behandlingen der fyllesyke pasienter får saltvann intravenøst i en time.

Dette skal ifølge reklamen få den fyllesyke så raskt som mulig på beina, men til en høy pris. Hele 1400 kroner er det du må bla opp for å lette på fyllesyken.

– Kundene mine er Oslo vest-folk som ikke bryr seg om å bruke noen ekstra tusenlapper fordi de for eksempel skal kjapt på jobb. Det kan være finansmennesker eller også familiemennesker som skal være opplagt til familiesammenkomster, eller skal på jobb dagen etter, sier Dr. Arwin til Helsekontrollen.

Se premieren av Helsekontrollen på TV 2 i kveld klokka 20.00.

Pærra-medisin

Helsekontrollen møter Paradise Hotel-deltager Aleksander Sæterstøl (21) på vorspiel kvelden før han skal teste ut bakfull-kuren.

– Dagen derpå føler jeg av og til at jeg har omgangssyken samtidig som du får vite at noen har dødd i familien din. Det er helt jævlig. Du ligger bare på badet og nesten ringer 113. Det er helt jævlig, så jeg håper behandlingen funker, sier Aleksander.

Dagen derpå møter en fyllesyk Aleksander opp på bakfull-klinikken, og etter en time med saltvannsdrypp rett inn i blodårene mener han at både hodepine og kvalme er kurert.

– Med tanke på at jeg går så mye ut som jeg gjør er det verdt å betale 1400 kroner. Det kan bli dyrt i lengden, men det er verdt det de gangene du er skikkelig dårlig, konkluderer han.

BAKFYLL-LEGE: Helsekontrollen-programleder med Dr. Arwin, som har åpnet ny bakrusklinikk for de som ønsker en luksusbehandling etter en fuktig kveld.
BAKFYLL-LEGE: Helsekontrollen-programleder med Dr. Arwin, som har åpnet ny bakrusklinikk for de som ønsker en luksusbehandling etter en fuktig kveld.

– Bortkasta penger

Gudrun Høiseth er overlege ved Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet. Hun er mer kritisk.

– ­Å bruke 1400 kroner på dette vil jeg jo si er rett og slett bortkastede penger. Denne væsken kunne du fått på enklere måter ved å drikke for eksempel Farris i litt store mengder, sier Høiseth til Helsekontrollen.

Høiseth mener at behandlingen vil kunne hjelpe, men mener er kritisk til klinisk behandling av noe som fint kan kureres på egenhånd.

– Det er et generelt prinsipp at det er viktig at behandling som kan inntas gjennom munnen på vanlig måte skal inntas på den måten, og ikke gis intravenøst. Det må også sies at det er en infeksjonrisiko ved dette.

I-landsbehandling

Dr. Arwin, som til vanlig er allmennpraktiserende lege, er ikke videre bekymret for infeksjonsrisikoen.

– Infeksjon kan man få av barn som faller på asfalten og får litt skrubbsår også, så den risikoen er like stor. Men infeksjonsfaren er ekstremt liten, så den risikoen kan vi godt ta for de som ønsker å få denne behandlingen, sier han.

Bakfyll-legen er dessuten helt enig i at fyllesyken lett kan kureres på egenhånd.

– Det har overlege Høiseth faktisk helt rett i, men forskjellen er tidsperpektivet. Studier viser at selv om du drikker en halv liter vann så kan det ta opp til to til tre timer før kroppen tar det opp.

Legen innrømmer altså at behandlingen han tilbyr ikke er nødvendig, men at det er et tilbud for de som har 1400 kroner til overs.

– Dette er en ilandsproblematikk. Jeg kommer aldri til å anbefale noen dette. Dette er ikke en behandling du må gjøre, sier Dr. Arwin til Helsekontrollen.