Foreldre bedt om å krysse av for hvilke julesanger barna skal synge på skolen

Foreldre med elever på Nylund skole i Stavanger ble bedt om å krysse av for hvilke sanger barna deres kan være med å synge på juleavslutningen

JULE-TRØBBEL: Foreldre til barn på Nylund skole i Stavanger undrer seg over skjemaet de har blitt bedt om å fylle ut.
JULE-TRØBBEL: Foreldre til barn på Nylund skole i Stavanger undrer seg over skjemaet de har blitt bedt om å fylle ut.

Stavanger Aftenblad skriver at foreldre ikke bare må krysse av for om ungene deres kan være med på årets julegudstjeneste, men også bestemme hvilke julesanger, både med og uten religiøst innhold, de vil at barna skal være med å synge.

Sangene med religiøst innhold er: «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», og spesielt for sjettetrinnselever «Adventsnatt», «Pie Jesu» og «The Little Drummer Boy».

Delte meninger

De andre sangene foreldrene ble bedt om å ta stilling til om barnet kunne være med på, er «Et lys», «På låven sitter nissen», «Juletrall», «Den lure nissen», «We Wish You a Merry Christmas».

Parallelt med julegudstjenesten arrangeres det julesamling i skolens aula. Her blir også foreldrene bedt om å kysse av for ja eller nei på om eleven skal delta, skriver avisen.

Rektor Frøydis Anthonsen sier det er driftsstyret ved skolen som har bestemt fremgangsmåten.

Hun opplyser også at det er delte meninger i lærerstaben ved Nylund skole om fremgangsmåten som er valgt.

Snur

Senere onsdag gjorde skolen retrett. Etter et møte mellom skoleledelsen og skolesjefen i Stavanger, ble det besluttet å trekke skjemaet tilbake.

– Når vi nå har snakket gjennom og sett på de reaksjonene som har kommet, så ser vi at det nok er for høyt detaljnivå, sier skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune til TV 2.

– Skal foreldrene svare på dette skjemaet?

– Vi ber foreldrene ta stilling til om elevene skal delta på hvert enkelt arrangement. Spesielt i forbindelse med julegudstjenestene er vi pålagt ifølge opplæringsloven å innhente sånne samtykker. Men foreldrene skal se bort fra det å gi tilbakemelding på enkeltsanger, sier Pedersen.

Skylte på feilpublisering

Den samme skolen havnet også i søkelyset i desember i fjor. Da kom nyheten om at barna ved Nylund skole i Stavanger skulle sensurere elevenes julesanger, og unngå bruk av ord som julenisse, julelykt og nisseunger i sangene de skulle synge semesterets siste dag.

Rektor Frøydis M.S. Anthonsen hadde følgende forklaring.

– Det er rett og slett slik at en uheldig ansatt har klart å publisere feil sang på skolens nettsider. Det var ment som et internt arbeidsdokument, og noe vi hadde brukt for å diskutere hvordan det kunne bli - i ytterste konsekvens. Det var et forslag musikklærerne skrev mens vi diskuterte «Er det sånn vi vil ha det? Er det sånn foreldrene vil ha det?».

(©NTB/TV 2)