25 års ventetid er over:

3000 hemmelige dokumenter om Kennedy-drapet offentliggjøres

Hobbydetektiver, historikere, journalister og konspirasjonsteoretikere sitter klare til å kaste seg over 3000 dokumenter om drapet på John F. Kennedy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nasjonalarkivet i USA har frist fram til torsdag med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på Kennedy i 1963.

Det er snakk om over 3000 dokumenter utarbeidet av CIA og FBI, som hittil har vært hemmeligstemplet.

Konspirasjoner

Fortsatt florerer konspirasjonsteoriene rundt presidentens dramatiske død. Kun én av fire amerikanere tror einstøingen Lee Harvey Oswald sto bak attentatet alene. Oswald ble selv skutt og drept før saken kom opp for retten.

Det er usannsynlig at dokumentene inneholder noen nye store avsløringer om drapet på Kennedy. Men mange mener det har vært uheldig at hele sannheten har blitt holdt hemmelig for offentligheten i så mange år. Det har skapt grobunn for mange konspirasjonsteorier, og mistro til spesielt CIA.

Store nyheter eller ei, folk har uansett rett til å få tilgang på dokumentene, mener Larry Sabato, som er leder for Center for Politics ved University of Virginia.

President John F. Kennedy vinker fra bilen i Dallas like før han blir skutt. (AP Photo/Jim Altgens, File)
President John F. Kennedy vinker fra bilen i Dallas like før han blir skutt. (AP Photo/Jim Altgens, File) Foto: Jim Altgens

Hva har myndighetene holdt skjult?

– Det amerikanske folk fortjener å få vite fakta, eller i det minste fortjener de å få vite hva myndighetene har holdt skjult for dem i alle disse årene. Det er fullstendig på overtid å legge fram denne informasjonen nå, sier Sabato, som har skrevet en bok om Kennedy.

Sabato er blant flere JFK-eksperter som mener dokumentene kan gi innsyn i drapsmannen Lee Harvey Oswalds reise til Mexico by noen uker før drapet. Under besøket i Mexico besøkte han ambassadene til Sovjetunionen og Cuba.

Oswald oppga at han ønsket visum for å reise til de to landene, men mye om reisen hans er ennå ukjent.

Ambassadesporet

Det vil trolig også komme fram opplysninger om en avtale som amerikanske myndigheter inngikk med Mexico og som førte til at de to nevnte ambassadene kunne overvåkes tett.

Kennedy-eksperter håper også at dokumentene inneholder den fullstendige rapporten om Mexico-turen fra en Kongress-oppnevnt komité som gransket drapet. Det opplyser Rex Bradford, som leder Mary Ferrell Foundation.

John F. Kennedy ble drept 22. november 1963. Det var en soldag i Dallas, og kalesjen på bilen til Kennedy og førstedamen var tatt ned. Bilturen ble sendt direkte på TV, da skuddene som skulle forandre USA falt. En time etter ble det kjent at presidenten var død.

Kongressen vedtok i 1992 at alle dokumenter om drapet skulle frigis innen 25 år, så lenge den til enhver tid sittende president i denne perioden kan slå fast at publiseringen ikke vil skade amerikansk etterretning, politietterforskning, militæroperasjoner eller USAs forhold til utlandet. Den fristen går altså ut torsdag.

(TV 2/NTB)