SNØ OG SLUDD: Vingnes ved Lillehammer er et av mange steder på Østlandet hvor man må kjøre forsiktig. Bildet er tatt kl 04.15 natt til onsdag. Foto: Vegvesenet.
SNØ OG SLUDD: Vingnes ved Lillehammer er et av mange steder på Østlandet hvor man må kjøre forsiktig. Bildet er tatt kl 04.15 natt til onsdag. Foto: Vegvesenet.

Snøvær og dårlige kjøreforhold på Østlandet

I Hedmark og Oppland har flere biler blitt berget etter å ha kjørt av veien som følge av mye snø natt til onsdag. I Raufioss kollapset en idrettshall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Hedmark og Oppland måtte flere biler berges etter å ha kjørt av veien som følge av mye snø natt til onsdag.

Politiet ber folk kjøre forsiktig. Statens vegvesen melder om snø og dårlige kjøreforhold flere steder i landet og ber folk bruke riktig dekkutrustning og kjøre forsiktig.

Onsdag morgen skal imidlertid kjøreforholdene i Hedmark og Oppland være bedre.

– For det meste bart og vått på hovedveiene. Fortsatt noe snøslaps. Brøyting og salting pågår. Kjør forsiktig, tvitrer Vegtrafikksentralen Øst klokken 6.15 onsdag morgen.

Ifølge NRK er over 6500 strømløse i Hedmark og Oppland etter mye snøfall på kort tid. Spesielt vestsiden av Mjøsa fra Gjøvik og nordover er rammet, i tillegg til Ringsaker og Rena-området.

Hall-trøbbel

På Raufoss i Oppland kollapset en fotballhall natt til onsdag. Ingen personer befant seg i hallen da den falt sammen. Det er usikkert om det var snømassene eller et strømbrudd som førte til at den trykkdrevne hallen falt sammen.

– Hallen ser ut som en boble utenfra og blir holdt oppe av lufttrykk. Systemet er avhengig av strøm for at viftene skal gå, og vi vet ennå ikke om det var snømengdene eller tekniske årsaker, for eksempel et kort strømbrudd, som har gjort at det er blitt et trykkfall i hallen, sier daglig leder Bent Dalby i Raufoss fotball til TV 2 onsdag morgen.

RAUFOSS: Det var onsdag ikke kjent om snøen eller tekniske årsaker førte til at hallen sviktet. Foto: Bent Dalby
RAUFOSS: Det var onsdag ikke kjent om snøen eller tekniske årsaker førte til at hallen sviktet. Foto: Bent Dalby

Han legger til at snømengdene var relativt beskjedne og at hallen er konstruert slik at snøen skal skli ned fra den glatte overflaten.

– Vi fikk melding om trykkendring i hallen klokken 03.30. Da vi kom til stedet 10-12 minutter senere, var den allerede nede, sier Dalby.

Trafikkuhell

Operasjonsleder Tor Eirik Midthaug sa til NTB klokken 3 natt til onsdag at de måtte berge flere biler som hadde kjørt av veien.

– Det har vært veldig mange trafikkuhell. Heldigvis er det så langt kun snakk om materielle skader og ingen personskader. Det er på grunn av mye snøfall og så har noen da dessverre sommerdekk.Midthaug påpekte at det hadde vært såpass mye snøfall de siste timene at også de med vinterdekk slet.– Det ser ut til at skal slutte å snø, bløte opp litt og bli bedre forhold. Etter hvert så får man også brøytet og saltet veiene så da blir nok forholdene bedre, fortsetter han

Bruk vinterdekk!
Han sier det virker som Hedmark fikk enda mer snø enn Oppland. I tillegg har flere trær falt over ende som følge av stort snøfall på kort tid. Han ber folk tenke smart når de skal av gårde onsdag morgen.

Vinter og snø i Rena Sentrum 24 oktober, det er 2 mnd. til julaften.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vinter og snø i Rena Sentrum 24 oktober, det er 2 mnd. til julaften. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Vi får håpe folk er fornuftige og lar bilen stå om de ennå ikke har byttet til vinterdekk. Så får vi håpe det blir godt brøytet slik at folk kommer seg av gårde.

Politiet på Romerike tvitret om «såpeglatte» veier, biler som kommer skliende sidelengs, og flere som har kjørt av veien.

– Det er fem centimeter slush i veibanen, så da kommer bilene skliende sidelengs. Vi har en patrulje på stedet for å skaffe oss oversikt, sa operasjonsleder i Øst politidistrikt til VG.

(NTB/TV 2)