#

2SITERT

Kjære hater! Det er litt vanskelig med en konstruktiv dialog når det eneste du skriver er «hore»

Kjære hater! Det er litt vanskelig med en konstruktiv dialog når det eneste du skriver er «hore»
Denne høsten har jeg møtt noen av dem som blir utsatt for deg som hater. For det er det du driver. Hat. Det er ikke engasjement eller meningsmangfold. Det er bare hat.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi journalister elsker konflikter. Når vi har intervjuet noen som har en mening om noe, prøver vi som regel å lete etter noen som mener det motsatte.

Ofte fører sakene vi lager, og menneskene vi intervjuer, til debatt. Voldsomt engasjement. Folk er uenige. Noen kan føle at de er utsatt for urettferdig kritikk. At selve saken er urimelig. Eller feil.

Det skjønner jeg. I et åpent, moderne demokrati er ytringsfriheten og meningsmangfoldet noe av det fineste vi har. Det jeg ikke skjønner, er hvor alt hatet kommer fra.

Denne høsten har jeg møtt noen av dem som blir utsatt for deg som hater. For det er det du driver. Hat. Det er ikke engasjement eller meningsmangfold.

Det er bare hat.

Trine Skei Grande, som fortalte at hun blir drapstruet etter plastposeavgiften. Som får så mye hat at hun ikke engang ville vise meg hva folk skrev, fordi det var så ille at den forrige journalisten hun hadde vist det til begynte å gråte.

Sylvi Listhaug, som opplever så mye hets og hat at hun gruer seg til barna hennes blir store nok til å få med seg hva folk skriver om mammaen deres.

Mani Hussaini, som får så massivt med trusler at han måtte trappe ned valgkampaktiviteten på grunn av fare for sin egen sikkerhet.

TV2.no må jevnlig slette innlegg på grunn av overflod av hets og rasisme. Saken om Leila Bayat som hadde fått 80 piskeslag i Iran er et eksempel på det.

I programmet Underhuset hadde jeg nettopp besøk av to mennesker som har tatt to helt forskjellige valg. En 26 år gammel kvinne som hadde sterilisert seg og en 38 år gammel kvinne som er mor ti. Begge blir hetset på det groveste. 26-åringen får draps- og voldtektstrusler, og anonyme telefoner av folk som sier de vil henge henne opp på en kjøttkrok og voldta henne så hun skal skjønne hva hun er satt på jorda til å gjøre. 38-åringen får beskjed om at eggstokkene hennes burde være revet ut for lenge siden.

Hore, ufyselig, landssviker, knullebimbo, Stalin og drittkjærring (med æ). Det er noe av det jeg selv har blitt kalt etter at jeg tok over som programleder for Underhuset for en måneds tid siden. Flere ganger i uka sletter Facebook meldinger jeg får før jeg har rukket å lese dem. Fordi innholdet karakteriseres som for støtende.

Kjære hater. Jeg vil mer enn gjerne ha tilbakemeldinger og debatt. Det er bare litt vanskelig å få noe konstruktivt ut av dialogen vår når det eneste du skriver er «hore».

Derfor har jeg svart noen av dere som har sendt meg meldinger og mailer. Bedt dere om å utdype hva dere ikke likte med programmet som gikk den uken.

Et av svarene jeg fikk var like opplysende som det var tragikomisk:

«Nei, for Guds skyld. Jeg har ikke sett noen av programmene».

Med en viss lattermildhet over dette paradoksale svaret lot jeg det synke inn, det jeg hadde mistenkt en stund: Det er ikke meg, det er deg!

Det er haterne.

For dette er ikke engasjement eller meningsmangfold.

Det er bare hat.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook