UTRYGGE: Sikkerhetssituasjonen rundt Tjostolv Moland og Joshua French vakte bekymring helt fra perioden de satt fengslet i Kisangani. Her er de to avfotografert i 2009 etter at en av mange dommer ble avsagt etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo Foto: Vegar Vatn / NTB scanpix
UTRYGGE: Sikkerhetssituasjonen rundt Tjostolv Moland og Joshua French vakte bekymring helt fra perioden de satt fengslet i Kisangani. Her er de to avfotografert i 2009 etter at en av mange dommer ble avsagt etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo Foto: Vegar Vatn / NTB scanpix

– Forsvaret la plan for militær evakuering av Moland og French

Norske myndigheter la i all hemmelighet en plan for å redde de to norske fangene ut av fengselet i Kongo dersom sikkerhetssituasjonen i Kinshasa kom ut av kontroll.

Det kommer frem i TV 2-reporter og forfatter Fredrik Græsviks nye bok «Dømt til døden i Kongo».

Sikkerhetssituasjonen både i fengselet, i Kinshasa og i resten av Kongo har vært dårlig i mange år, grunnet opptøyer, borgerkrig og valguro.

Allerede en uke etter at de to draps- og spiondømte nordmennene i 2011 ble flyttet fra Kisangani til Ndolo-fengselet i Kinshasa, ble flere fanger drept i et opprør i fengselet.

I desember 2013 ble 40 personer drept da regjeringsstyrker tok kontroll over en TV-stasjon og en flyplass i Kinshasa og i januar 2015 brøt det ut gatekamper i protest mot en ny valglov. Frenchs mor fortalte da til TV 2 om en svært spent situasjon i byen sønnen satt fengslet i.

– Ambassaden sendte ut såkalt «red alert» om at vi å holde oss inne, og alle fangene er også låst inn, sa Kari Hilde French til TV 2 den gang.

Gjennom samtaler med diplomater, advokater, politikere, jurister, vitner og kilder i blant annet i Kongo, Norge og Israel har Græsvik fått kunnskap om flere nye aspekter ved arbeidet som ble gjort fra Moland og French ble pågrepet i 2009 til French var hjemme i Norge igjen.

Planla for militær evakuering

Ifølge Græsvik skisserte Forsvarets etterretningstjeneste på et tidspunkt flere ulike scenarioer som kunne fremtvinge en militær evakuering av Joshua French og Tjostolv Moland.

Både Utenriksdepartementet og offiserer som har tjenestegjort i Forsvarets spesialstyrker kom med innspill.

Ifølge Græsvik ble flere personer som hadde vært i Ndolo-fengselet for å besøke Moland og French kontaktet.

Disse personene ble spurt om de kunne bidra med å gi et bilde av hvilke hindringer som måtte forseres for å få fangene ut av fengselet og i sikkerhet.

– Det var aldri ment som et forsøk på å redde dem ut fra fangenskap. Det var en backup-plan for å redde dem ut dersom sikkerhetssituasjonen i Kongo og Kinshasa spesielt ble dramatisk endret. Da fantes det en plan for å hente fangene ut i sikkerhet, sier Græsvik.

Storbritannia hadde plan

Revolusjon eller store voldelige opptøyer var blant scenarioene som kunne åpne for en militær evakuering. Å samarbeide med allierte land var ett av alternativene.

Ifølge Græsvik hadde også Storbritannia lagt en plan for evakuering av egne borgere fra Kinshasa, og disse planene inkluderte også deres statsborger Joshua French og hans venn Tjostolv Moland.

Tjostolv Moland døde 18. august 2013, og kameraten Joshua French ble, til tross for at både kongolesiske og norske rettsmedisinere konkluderte med selvmord, dømt for å ha drept vennen.

Joshua French ble løslatt og kom hjem til Norge 17. mai 2017.

TV 2 har vært i kontakt med norsk UD, som ikke ønsker å kommentere innholdet i Græsviks nye bok.

Til TV 2 sier Ivar Moen, som er talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, følgende:

– Forsvaret kommenterer ikke denne saken.