PENGER: Nå kan du sjekke hva folk tjener, har i formue og har skattet i 2016. Men husk – de du sjekker får beskjed om det.
PENGER: Nå kan du sjekke hva folk tjener, har i formue og har skattet i 2016. Men husk – de du sjekker får beskjed om det. Foto: Nesvold, Jon Olav

Nå kan du sjekke skattelistene

Fredag morgen kan du sjekke hva folk tjente, har i formue og betalte i skatt i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver høst offentliggjør Skatteetaten tall som viser hva folk tjente, hva de har i formue og hva de betalte i skatt i fjor.

Fredag 27. oktober klokken 07.00 gjøres tallene fra 2016 tilgjengelig.

Da vil TV 2 også publisere en rekke lister, samt gi seg søkemulighet til å sjekke topplistene på ditt hjemsted.

Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen har betalt 480 milliarder kroner i skatt i 2016.

Viser nettoinntekt

For å søke i skattelistene må du logge deg inn via ID-porten, med personnummer og passord.

Det er muligheter for både å søke på personer og bedrifter. Når du får opp personen eller selskapet du vil se på får du opp følgende opplysninger:

 • Navn
 • Fødselsår / organisasjonsnummer for bedrifter
 • Postnummer og sted
 • Skattekommune
 • Nettoinntekt
 • Nettoformue
 • Skatt

Men husk – de du velger å skattesjekke får beskjed om at du har snoket på dem. Og hvis du virkelig er ivrig kan det være greit å vite at du kun kan gjøre 500 søk per måned.

Tallene fra ligningsåret 2016 viser en persons inntekt, formue og skatt.

Listene viser nettoinntekt etter alle fradrag man har skattemessig krav på.

Det betyr blant annet at dersom man har høye lån, som igjen gir store utslag på rentekostnader, vil inntekten som står oppført i skattelistene være langt lavere enn den reelle inntekten.

Formue-tallene viser heller ikke hele bildet. De som eier eiendom blir oppført med cirka en fjerdedel av boligens markedsverdi.

Kan få igjen mer på skatten?

1. januar i 2017 ble det innført ny skatteforvaltningslov, som betyr at man får endre feil eller mangler i langt større rekkevidde enn tidligere.

– I de aller fleste tilfeller trenger du ikke lenger å klage for å endre skatteoppgjøret. Hvis du oppdager at opplysningene i skattemeldingen er feil, skal du endre selv slik at Skatteetaten kan beregne riktig skatt. Du endrer ved å gå til skatteetaten.no og logge deg inn på skattemeldingen på vanlig måte, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter.

Man da vil få en ny skatteberegning, og enten få mer igjen på skatten eller høyere restskatt.

Tidligere hadde man en frist på seks uker etter at man fikk skattemeldingen, men nå er det altså blitt langt enklere for folk å endre frem i tid.

Norsk presse får hvert år tilgang på skattelistene til bruk i journalistisk sammenheng, og ingen i Norge har lov til å reservere seg mot å stå i skattelistene.

Det er likevel personer som ikke finnes i listene:

 • Personer med hemmelig adresse
 • De som er under 17 år ved inntektsårets slutt
 • Personer uten fast bopel
 • Personer med opplysninger som kan røpe klientforhold
 • Døde personer