TOK OPP KAMERA: Farid Omer (36) begynte å filme familien etter at lille Havin Omer (2) ble brutalt drept av sin egen far.
TOK OPP KAMERA: Farid Omer (36) begynte å filme familien etter at lille Havin Omer (2) ble brutalt drept av sin egen far. Foto: Farid Omer

Havin (2) ble brutalt drept – det ble starten på en film onkel Farid aldri hadde trodd han skulle lage

Da familien gikk gjennom sine tyngste dager, tok Farid Omer (36) opp kameraet og startet å filme.

Alt så lyst ut for Farids familie før en inngiftet afghaner gikk amok med kniv og drepte sin egen datter, Havin (2).

I over tre år har familien på Ellingsrud i Oslo levd i avmakt, raseri og fortvilelse.

På innsiden

I Vårt lille land på TV 2 forteller filmregissør Farid Omer (36) om krisen slik han har opplevd den – fra innsiden.

– Jeg har forestilt meg mange ulike filmer jeg kunne lage. Men aldri sett for meg at jeg skulle fortelle den historien jeg forteller nå.

Slik begynner Farid Omer programmet som i stor grad er basert på hans egne opptak av sin egen familie – før og etter at katastrofen rammet dem.

MENINGSLØST: Havin var bare to år da hun ble knivdrept av sin egen far. Foto: Farid Omer.
MENINGSLØST: Havin var bare to år da hun ble knivdrept av sin egen far. Foto: Farid Omer.

Norske verdier

Etter å ha flyktet fra Kurdistan i Nord-Irak på 80-tallet var de alle takknemlige over å bo i et samfunn grunnlagt på frihet og likeverd. Foreldrene la vekt på disse verdiene i oppdragelsen av søskenflokken.

– Vi er muslimer, men vi skulle gifte oss av kjærlighet. Noe annet har aldri vært et tema, forteller Farid.

Søsteren hans, Bahar Omer, ventet lenge på den rette.

– Det ser kanskje ikke sånn ut. Men storesøsteren min Bahar er den mest religiøse av oss.

– Hun er morsom, klok, og veldig selvstendig. Hun søkte seg inn i forsvaret etter at vi kom til Norge. Hun sa hun ville gi noe tilbake til landet som har gitt oss friheten. Etter det har hun jobbet og forsørget seg selv, sier Farid.

Det etterlengtede barnet

Bahar var den siste av søsknene som giftet seg. Farid forteller at familien tok imot ektemannen med åpne armer, selv om de ikke kjente ham så godt.

GIFT: Bahar giftet seg med en afghansk mann som hadde bodd kort tid i Norge. Foto: Privat.
GIFT: Bahar giftet seg med en afghansk mann som hadde bodd kort tid i Norge. Foto: Privat.

– Han var en afghansk mann som hadde bodd kort tid i Norge. Han framstilte seg selv som veldig religiøs, og levde strengere enn familien vår var vant til. Men alle var lykkelige på søsteren min sine vegne. Så fikk de en datter, Havin. Hun var det etterlengtede barnet.

Søsteren og den afghanske ektemannen hadde imidlertid kun vært gift i tre år da katastrofen rammet. En fredag ettermiddag i mai 2014 banket ektemannen henne opp, i raseri. Han knivstakk deretter ytterligere tre familiemedlemmer, og drepte datteren, Havin (2).

– Tiden stoppet opp

Drapsmannen fikk 20 års fengsel for ugjerningen. For familien var det som om hele tilværelsen raste sammen. Farid bestemte seg for å dokumentere det som skjedde, med sitt eget kamera.

– Det er som om tiden stoppet da Havin døde. Leiligheten har stått avlåst i nesten to år. Søsteren min har flyttet hjem til mamma og pappa. Hun besøker graven hver dag. Resten av dagene er hun bare inne. Det er så stille der. De snakker ikke om Havin. De snakker ikke om det som har skjedd. Men ingen av dem tenker jo på noe annet.

BUNNLØS SORG: Bahar besøker datterens grav hver dag. Farid prøver å trøste henne. Foto: Omer Farid.
BUNNLØS SORG: Bahar besøker datterens grav hver dag. Farid prøver å trøste henne. Foto: Omer Farid.

Kortfilm

Farid forteller at han har fått et nytt syn på menn som vil ha kontroll over kvinner.

– Jeg har vært så sint. Så rasende. Så fortvilet. Men nå begynner energien å komme tilbake, sier Farid til Vårt lille land.

Om en uke lanserer han sin egen kortfilm, «Lady in black», som er et oppgjør med undertrykking av kvinner i religionens navn. Der tvinges en ung selvstendig kvinne inn i nikab for å underkaste seg ektemannen.

Samarbeid

Vårt lille land-programmet på søndag er et resultat av et samarbeid mellom Farid Omer og Tonje Steinsland.

– Det gikk nær tre år før Farid bestemte seg for at vi kunne bruke opptakene han hadde gjort, i begynnelsen følte han seg bare hjelpeløs over å se familien i grus.

– Men nå har avmakten blitt erstattet av et ønske om å fortelle. Med kamera gir han oss et unikt innblikk i en familie og en prosess vi vanligvis ikke har tilgang til, sier Steinsland.

Se Vårt lille land på TV 2 søndag kl. 22.15 eller på TV 2 Sumo.

------------------------------------------------------

HER KAN DU SE KLIPP FRA DOKUMENTAREN