Nesten 33.000 fikk kreft i 2016:

Dette er kreftformene som øker mest

ØKNING: Føflekkreft er blant kreftformene som øker mest i Norge, spesielt de ti siste årene. Her fra da Kreftforeningen hadde Sjekk deg-stand på Huk i Oslo.
ØKNING: Føflekkreft er blant kreftformene som øker mest i Norge, spesielt de ti siste årene. Her fra da Kreftforeningen hadde Sjekk deg-stand på Huk i Oslo. Foto: Borgen, Ørn E.
Bryst- og prostatakreft er fortsatt de største kreftformene i Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 fikk 32.827 nordmenn en kreftdiagnose.

Mandag presenterer Kreftregisteret nye tall som viser hvordan nordmenn rammes av kreft.

Vanligste kreftformene blant menn:

  • Prostatakreft
  • Lungekreft
  • Tykktarmskreft
  • Kreft i blære og urinveier

Vanligste kreftformer blant kvinner:

  • Brystkreft
  • Tykktarmskreft
  • Lungekreft
  • Føflekkreft

Tallene viser at føflekkreft er blant kreftformene som har den sterkeste økningen de siste ti årene.

– For en del kreftformer ser vi markante endringer, og fortsatt er føflekkreft en av kreftformene med størst prosentvis økning i denne femårsperioden sammenlignet med den forrige, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.

I 2016 fikk 1066 menn og 1048 kvinner diagnosen føflekkreft.

Forandring i rate fra femårsperioden 2007-2011, til femårsperioden 2012-2016 er på 23,9 prosent for menn og på 23,2 prosent for kvinner.

Kreftformen er også den som har størst geografisk forskjell i antall tilfeller.

Kvinner og menn i Vestfold, som er fylket med flest antall tilfeller, har henholdsvis tre og fire ganger så høy insidens enn i Finnmark.

Også blærekreft øker mye – spesielt hos kvinner.

– Tradisjonelt har menn blitt rammet i langt større grad enn kvinner, og selv om det er en økning for begge kjønn, er økningen kraftigst for kvinner, sier Ursin.

I 2016 fikk 1271 menn og 488 kvinner blærekreft. En kjent risikofaktor for blærekreft er røyking, og røykevaner blant kvinner kan være en av forklaringene for økningen i blærekreft.

Flere overlever lungekreft

Lungekreft er den tredje største kreftformen i Norge både blant kvinner og menn. I 2016 fikk 3080 nordmenn diagnosen, men stadig flere overleverer kreftformen.

22 prosent av kvinnene og 16 prosent av mennene som blir diagnostisert med lungekreft, lever nå fem år etter.

– Det er svært positivt å se den gode utviklingen i overlevelse på lungekreft – en kreftform som svært få kunne regne med å overleve for bare få år siden. Det er fortsatt en alvorlig diagnose, og en av våre aller mest dødelige kreftformer, men utviklingen med en dobling i overlevelse siden tidlig 90-tall er altså veldig gledelig, sier Ursin.

Tykk- og endetarmskreft er den nest hyppigste og den tredje hyppigste kreftformen blant kvinner og menn.

Tallene fra Kreftregisteret viser at kvinner på Vestlandet er langt mer utsatt enn kvinner andre steder i landet. Forskere vet ikke årsaken til den geografiske forskjellen.

– Dette er en spesiell utvikling, som vi kommer til å følge nøye med på. Tidligere har vi sett at det har vært mye tarmkreft på deler av Vestlandet, men så systematisk høye rater som det vi ser nå har vi ikke registrert tidligere, sier Ursin.

Under ett var det til sammen 4343 nye tilfeller av tykk- og endetarmskreft i 2016.

– De som blir rammet av tarmkreft har først og fremst hatt fryktelig uflaks. I tillegg vet vi at kosthold og livsstil virker inn på risikoen for tarmkreft, men vi har ikke noen grunn til å mistenke at kvinner på Vestlandet lever mindre sunt enn andre, sier Ursin.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook