NYE POSTER: Onsdag besøkte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Europaminister Frank Bakke-Jensen Garnisonen i Porsanger. Fredag blir hun Norges første kvinnelige utenriksminister, mens han blir ny forsvarsminister.
NYE POSTER: Onsdag besøkte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Europaminister Frank Bakke-Jensen Garnisonen i Porsanger. Fredag blir hun Norges første kvinnelige utenriksminister, mens han blir ny forsvarsminister. Foto: Ken Are Bongo/TV 2.

Dette blir Ernas nye statsråder

Ine Marie Eriksen Søreide blir utenriksminister og Frank Bakke-Jensen ny forsvarsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det får TV 2 bekreftet onsdag kveld.

Eriksen Søreide har de siste fire årene vært forsvarsminister, mens Frank Bakke-Jensen ble utnevnt til statsråd for Europa- og EØS-saker 20. desember i fjor.

Tidligere i høst ble det klart at utenriksminister Børge Brende går ut av regjeringen for å bli president i World Economic Forum i Geneve.

Eriksen Søreide har helt siden avgangen ble kunngjort vært klar favoritt til å overta som utenriksminister.

Onsdag var utenriksminister Børge Brende på møte i Barentsrådet i Arkhangelsk. I følge TV 2s opplysninger skal russerne i forkant av møtet ha blitt orientert om at det enten ble Brende eller Eriksen Søreide som ville representere Norge på møtet.

Ny forsvarsminster

En rekke regjeringskilder har de siste dagene pekt på Frank Bakke-Jensen som den mest aktuelle til å overta som forsvarsminister.

Onsdag ble det for alvor fart i spekulasjonene om han var den påtroppende forsvarsministeren etter Søreide, da Bakke-Jensen var med forsvarsministeren til Garnisonen i Porsanger. Tema for dagen var styrkingen av Forsvaret i Finnmark gjennom landmaktproposisjonen og statsbudsjettet for 2018, heter det hos Forsvarsdepartementet.

Onsdag får TV 2 bekreftet at 52-åringen fra Båtsfjord blir Norges nye forsvarsminister. Da han i fjor høst ble utnevnt til statsråd i Utenriksdepartementet svarte han slik da TV 2 ba ham presentere seg selv.

– Jeg er 51 år gammel naturlig pen glad gutt fra Båtsfjord. Finnmarking. Født oppe ved russergrensa. Sønn av en fisker og interessert i politikk siden jeg var liten, svarte han til latter fra embetsverket.

Frank Bakke Jensen ble valgt inn på Stortinget i 2009. I perioden 2007 - 09 var han ordfører i Båtsfjord. Ved høstens valg måtte han ta til takke med utjevningsmandatet fra Finnmark etter å ha blitt slått på målstreken av Senterpartiet i kampen om det siste distriktsmandatet.

Bakke-Jensen tjenestegjorde i Libanon i 1990 - 1991.

Første kvinne

Eriksen Søreide (41) blir Norges første kvinnelige utenriksminister.

Hun ble valgt inn på Stortinget i 2001, da hun møtte som fast vararepresentant i fire år mens Per-Kristian Foss var finansminister.

Eriksen Søreide har ledet både utenriks- og forsvarskomiteen og utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Hun var leder i Unge Høyre i årene 2000 - 2004.

Når hun fredag utnevnes til utenriksminister er alle de tre øverste i regjeringen kvinner, statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Det er kun Høyre som i denne omgang gjør endringer blant sine statsråder. TV 2 får bekreftet at det ikke kommer endringer blant Fremskrittspartiets statsråder.

En større endring blant statsrådene kan finne sted senere i høst eller på nyåret, når det er avklart om Venstre går inn i regjeringen eller ikke.