#Metoo motiverte Britt (61) til å dele den vonde historien

Under emneknaggen #Metoo forteller mange for første gang. En av dem er Bergens Tidende sin filmkritiker Britt Sørensen (61), som ble voldtatt som 13-åring.

Britt Sørensen tok oppfordringen om å dele egne opplevelser om overgrep.

– Nå bryter vi tausheten. Dette er en skam, men det er ikke vår skam, det er overgripernes, skriver hun på facebookprofilen sin.

Flere titusener av kvinner over hele verden går nå ut i sosiale medier og forteller sine personlige historier om seksuell trakassering og voldtekt, med emneknaggen «metoo». Noen skriver bare #metoo, mens andre går lenger. Sørensen valgte å skrive om to konkrete alvorlige hendelser som har preget livet hennes.

– En voldtekt da jeg var 13 år som aldri ble anmeldt fordi jeg ikke visste hvor jeg skulle gå. Jeg visste bare at jeg hadde opplevd noe som var helt skrekkelig og som var traumatiserende, også fordi jeg ble holdt og fikk ikke puste, forteller hun til TV 2.

Hun forteller også om en alvorlig draps- og voldtektstrussel hun har opplevd.

– Og jeg merker jo at selv om det har gått flere tiår siden det skjedde, at stemmen begynner å grugge. Selv om jeg har gått et år i terapi der jeg snakket, og snakket og snakket om det, forteller hun.

– Bli kvitt skammen

Oppfordringen om åpenhet og bruk av #Metoo kommer fra den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano for å belyse omfanget av trakassering. En rekke kvinner har stått fram og fortalt om overgrep fra den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

Sørensen mener det er bra at erfaringene nå deles.

– Det har tydeligvis stukket hull på en byll. Skal vi bli kvitt skammen må vi begynne å snakke om at jo, dette opplever vi. Alt fra grafsing og kropps-kommentarer til alvorlige, nesten livsødeleggende, overgrep. Men det er ikke vår skam, det er overgriperens skam og det må vi si veldig klart ifra om, sier hun.

Etter at hun delte erfaringene sine, opplever hun massiv støtte og ikke minst lettelse.

– Jeg har ikke sovet så godt på mange år, og når jeg våknet i dag morges var det som å puste i frisk fjelluft – det var kjempedeilig, sier hun.