Torsdag fant politiet tre døde personer i en leilighet i en boligblokk på Romsås i Oslo.

Mandag forelå den foreløpige obduksjonsrapporten som avdekker at de døde er en kvinne i 60-årene og hennes to voksne døtre som er i henholdsvis 20- og 30-årene. De er norske statsborgere, men har eritreisk bakgrunn.

Ifølge politiet er det ingenting mistenkelig ved dødsfallene, men dødsårsaken vil ikke være klar før den endelige obduksjonsrapporten foreligger om to til tre måneder.

– Begynte å lukte fra balkongen

Ifølge politiet har de tre vært døde siden sensommeren, altså i minst to måneder. Det var nabo Reza Eghdami, som bor i leiligheten over, som varslet politiet.

– Familien bor i etasjen under oss. Jeg har aldri sett dem egentlig. Det begynte å lukte veldig mye fra balkongen, sier Eghdami.

Stanken fra balkongen var umulig å få bort, og i forrige uke gikk han ned trappen for å sjekke hos naboen.

– Jeg hadde mistanke om at det var noe som hadde råtnet inne. Mat, kjøleskap, noe sånt. Da tenkte jeg at det var riktig at jeg varslet styret om forholdene som var her.

Det vanskelige for Eghdami nå er at tragedien som har skjedd, reiser langt flere spørsmål enn svar. Selv de som kjente kvinnene godt, har ikke sett dem på mange år.

– Har utrolig dårlig samvittighet

– Jeg har ikke sett dem, hele familien, på veldig lenge, sier Abdelkader Shifa.

Han er tidligere leder for en eritreisk forening i Oslo. Han har vært hjemme hos den avdøde familien, men fortviler over at han ikke visste om at noe var alvorlig galt.

– Jeg fatter ikke, at de har vært ensomme, at det er ingen som har brydd seg om dem. Jeg har utrolig dårlig samvittighet, at jeg ikke har brydd meg tidligere. Vi må bry oss om hverandre, det er utrolig viktig, sier Shifa.

Politiet sier det samme om familien: At de isolerte seg og at de ikke hadde jobb, gikk på skole eller hadde andre kontaktpunkter i samfunnet. Det eneste kjennskapet kommunen har til familien så langt, er at de leide en kommunal leilighet med lang løpetid på kontrakten.

I det eritreiske miljøet er reaksjonene på dødsfallene sterke.

– Dette er virkelig et sjokk. Det er en stor tragedie at tre mennesker dør på denne måten, sier Shifa.

Dårlig samvittighet

Shifa har vært i kontakt med faren til en av de avdøde kvinnene. Han kommer til Norge fra sitt hjemland Italia denne uken for å ta del i en minnestund.

– Han er virkelig sjokkert, og han har vanskelig for å tro at datteren er død, sier Shifa.

De to døtrene har to ulike fedre, opplyste politiet mandag. Den andre faren er en norsk statsborger bosatt her i landet.