MÅ SNAKKE: Forfatter og samfunnsdebattant Guro Sibeko mener vi må snakke mer om overgriperen.
MÅ SNAKKE: Forfatter og samfunnsdebattant Guro Sibeko mener vi må snakke mer om overgriperen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg tror ikke det går an å være kvinne uten å være påvirket av seksuell trakassering

Tusenvis av kvinner har tatt i bruk emneknaggen #Metoo for å dele sine opplevelser om seksuell trakassering og overgrep.

Søndag gikk skuespiller Alyssa Milano ut på Twitter med følgende oppfordring:

«Hvis alle kvinner som har blitt utsatt for seksuell trakassering skrev «Me too» som status, vil vi kanskje gi et bilde på omfanget av problemet».

Kampanjen kommer i kjølvannet av en rekke avsløringer og anklager rettet mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein.

Så langt har tusenvis av kvinner tatt i bruk emneknaggen #metoo både på Facebook og Twitter. Flere deler også sterke overgrepshistorier.

Blant dem er journalist Lena Ronge, som ble utsatt for seksuell trakassering som 10-åring.

– Det er så mange som er utsatt, hvorfor holde kjeft? Dette er kjempeviktig. Det handler om å bevisstgjøre hvor vanlig det er, spesielt i den vestlige verden hvor vi tror vi har kommet så veldig langt, sier hun til TV 2.

Lena Ronge ble utsatt som 10-åring. Foto: Knut Røthe.
Lena Ronge ble utsatt som 10-åring. Foto: Knut Røthe.

Kysset

«Jeg hadde sovnet etter nok en dag på svaberget. Lydene av bølger som slo mot den lille steinhylla, der vi gikk opp når vi hadde badet, var fremdeles i hodet. Ved fotenden, under den blomstrete sommerdynen, lå granbar og jord fra skogbunnen utenfor. Jeg sov med en hvit underbukse med prinsessetrykk på. Jeg våknet da jeg kjente hånden hans under dyna» skriver hun på bloggen sin.

Mannen som kom inn på rommet hennes, kysset henne. Ronge har ikke snakket noe særlig om det som skjedde den gangen, heller ikke tenkt så mye på det.

– Det var først når jeg skrev om det, at jeg kjente hvor mye det har påvirket livet mitt. Vi mennesker er gode på å bagatellisere for å håndtere slike ting. Vi gjør det mindre enn det egentlig er, sier hun.

Må snakke

Hun tror at om man opplever noe som liten, er man mer utsatt for å oppleve det igjen senere. Grensene er allerede overskridd. Hun tror at denne kampanjen kan gjøre det lettere for unge å si fra.

– En sånn kampanje er innmari viktig for å si at dette ikke er lov. Grensene skal ikke overskrides.

Hun mener det er viktig at vi tør å snakke om dette, fordi kvinner nesten daglig opplever en eller annen form for trakassering.

#himtoo

Forfatter og samfunnsdebattant Guro Sibeko har heller valgt å ta i bruk emneknaggen #himtoo, og viser til at overgriperne er alt fra klassekamerater, til kjæreste.

– Det er ikke kritikk mot #metoo, for jeg synes den er god. Reaksjonene viser at vi har kommet et stykke siden forrige gang. Det er mindre vantro, mer forståelse og flere menn som deltar. Men jeg tenker vi må flytte fokuset over på overgriperen, sier hun.

Finnes gjerningsperson

Sibeko understreker at det tross alt ikke finnes forbrytelser uten gjerningsperson.

– Enkelte liker å innbille seg at det er ti gale menn som går rundt og forgriper seg på alle kvinner. Det er ikke slik det fungerer. Å si noe om hvor mange det er og hvor ulike de er, er fornuftig i en slik kampanje.

For Sibeko er det viktig å påpeke at seksuell trakassering ikke er offerets ansvar. Hun mener det er flott om man velger å anmelde, men at det ikke er noe man SKAL gjøre når man blir utsatt - man skal ikke bli utsatt i det hele tatt.

– Jeg tror ikke at det går an å være kvinne uten å være påvirket av seksuell trakassering. Jeg har hørt noen påstå det. Den bevisstheten man går rundt med, at man ikke kan stole på andre mennesker, ikke er trygg i klasserommet eller på fest, aldri egentlig er trygg med andre, det er perverst.

Får støtte

Sibeko får støtte fra blogger Linn Rosenborg, som også bruker emneknaggen #himtoo. Hun forklarer det med at de to kampanjene må gå hånd i hånd. For der det finnes et offer, finnes det også en som seksuelt trakasserer.

– Overgriperen ser ut som hvem som helst. Hver gang jeg diskuterer dette med kompisene mine er de opptatt av at det ikke er dem eller noen de kjenner. Men om det ikke er deg eller noen av de du kjenner, hvem er det?

Hun understreker at hun selvfølgelig er klar over at ikke alle menn seksuelt trakasserer andre, men noen gjør det. Og så mener Rosenborg det er viktig å tenke over at det finnes overgrep som oppfattes som nettopp det, men som overgriperen ikke mener er et overgrep.

«Det er ikke meg»

– Om en full mann bevisst tar tak og klemmer på puppene mine på byen, tenker nok ikke han at det er et overgrep, men det er det, utdyper hun, og legger til:

– Ingenting heter klønete flørting om det er ufrivillig berøring involvert. Da er det seksuell trakassering.

Det som overrasker Rosenborg er den naiviteten og ignoransen når temaet blir diskutert. Hun opplever at mange er mer opptatt av at det ikke er dem enn å ta innover seg at det gjelder mange.

– Jeg blir alltid oppgitt over motviljen til å ta inn over seg hvor utbredt og alvorlig dette problemet er, sier hun.

Vidt begrep

Førsteamanuensis Mons Bendixen ved NTNU har forsket på seksuell trakassering. Han forklarer at det er et vidt begrep, som defineres forskjellig i litteraturen.

Han trekker fram ryktespredning, slengbemerkninger og uvedkommende forslag som seksuell trakassering, mens fysiske handlinger heller defineres som seksuelle overgrep.

– Her er litteraturen uenig med seg selv. Noen omfatter fysiske handlinger under begrepet seksuell trakassering, mens andre ikke.

Inntrykket hans er at #metoo-kampanjen først og fremst omfatter beføling, men han påpeker at dette også er seksuelt trakasserende atferd.

– Vi pleier å skille mellom det verbale og fysiske. Men mange fysiske handlinger er ikke overgrep. Overgrep er de mest alvorlige krenkelsene, sier han, og legger til at seksuell trakassering ikke bare er mann mot dame.

– Mye seksuell trakassering skjer også fra samme kjønn.