– Det har vært store bevegelser der oppe, med over 70 cm den siste uken. Det er mer enn hele 2016, sa sjefsgeolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Harald Blikra, på en pressekonferanse på Åndalsnes tirsdag morgen.

DIREKTE: Se livekamera fra Mannen her.

NVE har siden klokken 12 tirsdag pumpet så mye vann de klarer inn i fjellpartiet.

– Det begynner vi å se effekten av nå, men vi ser ikke noen store effekter, men hastigheten holder seg på et jevnt nivå, sier Blikra på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Hastigheten er nå tilsvarende rundt 15 cm i døgnet i den øvre delen, mens det i nedre del er i overkant av én cm i døgnet.

Farenivået for den delen av Mannen som kalles Veslemannen holdes på rødt også tirsdag kveld. Det betyr at det er «ekstrem fare for ras», og de 11 evakuerte beboerne som for femte gang måtte forlate hjemmene sine søndag, får ikke reise hjem.

– Det begynner å tære på, men de er ved godt mot, sa ordfører Lars Olav Hustad på den korte pressebriefen.

NVEs vanningsanlegg på toppen av fjellet, har gått for fullt siden klokken 02.30 natt til tirsdag. Mandag var vinden for sterk til at mannskapene kunne ta seg opp på fjellet, men nå går altså pumpene igjen.

– Vi tilfører 18.000 liter hver fjerde time. Teoretisk tilsvarer det 4-5 millimeter nedbør i timen. Resultatene av vanningen med tanke på bevegelse, ser vi 4, 5 timer senere. Vi ser nå at bevegelsene har økt svakt igjen, forklarte Blikra.

«Strekkstag» røk på grunn av store bevegelser

RØSKET UT: Tre «strekkstag», eller ekstensometere, har målt bevegelsene ved Veslemannen. Nå har store bevegelser gjort at alle tre er satt ut av spill. Kartet til høyre viser plasseringene til ekstensometerene og radarmålerne.
RØSKET UT: Tre «strekkstag», eller ekstensometere, har målt bevegelsene ved Veslemannen. Nå har store bevegelser gjort at alle tre er satt ut av spill. Kartet til høyre viser plasseringene til ekstensometerene og radarmålerne. Foto: NVE

Tirsdag formiddag opplyser NVE til TV 2 at alle de tre «strekkstagene», som på fagspråket kalles ekstensometer, nå har røket. Ekstensometrene har vært montert på tre punkter, der den ene enden er skrudd fast i det stabile fjellet, og den andre enden er festet i de løse massene.

NY RADAR: En ekstra radar er satt inn for å overvåke bevegelsene i fjellet Mannen.
NY RADAR: En ekstra radar er satt inn for å overvåke bevegelsene i fjellet Mannen. Foto: Arne Rovick

– Jeg kan bekrefte at alle tre ekstensometerene er ute av drift. De har ramlet ut på grunn av store bevegelser. Vi har nå satt opp en radar til for å kunne ha større sikkerhet rundt målingene, sier geolog Brigt Samdal til TV 2.

– Hva betyr det for målingene at disse tre er ødelagt?

– Det betyr at vi mister ett av instrumentene for å måle bevegelser. Men vi har nå valgt ut nye punkter for radarmålinger og utplassert den ekstra radaren for å forsterke systemet, sier Samdal til TV 2.

NVE understreker overfor TV 2 at de har god kontroll på målingene med det utstyret som fremdeles er i drift rundt Mannen.

Flere steinsprang

Natt til mandag var det elleve større og mindre steinsprang og ras i fjellet i Romsdalen. Klokken 04.10 natt til mandag kom det største raset. Det varte i nærmere fem minutter.

Bevegelsene i øvre deler varierer mye, men ligger på en hastighet som tilsvarer 25 til 35 centimeter per døgn.

Bevegelsene i nedre del viser en svak økning og ligger på 8-9 millimeter per døgn.