ADVARER: Kim In Ryong er Nord-Koreas FN-ambassadør, og understreker at landet har rett til å forsvare seg mot de konkrete truslene fra USA. Foto: AFP/Scanpix.
ADVARER: Kim In Ryong er Nord-Koreas FN-ambassadør, og understreker at landet har rett til å forsvare seg mot de konkrete truslene fra USA. Foto: AFP/Scanpix.

Nord-Korea: Det kan bryte ut atomkrig når som helst

Pyongyangs FN-ambassadør Kim In-ryong sier det kan bryte ut atomkrig mellom USA og Nord-Korea når som helst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri har et land mottatt så ekstreme og direkte atomtrusler fra USA, og Nord-Korea har rett til å forsvare seg, sa Kim til Generalforsamlingens første komité mandag.

Han understreket at Nord-Korea er blitt en fullverdig atommakt og besitter både atombomber, hydrogenbomber og interkontinentale ballistiske missiler.

– USAs fastland er innen rekkevidde og dersom USA invaderer oss vil de ikke unnslippe vår straff noe sted på kloden, sa Kim.

President Vladimir Putin sa mandag at Russland kutter økonomiske og teknologiske bånd med Nord-Korea i tråd med de innskjerpede FN-sanksjonene. Også EU har innført nye sanksjoner.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa søndag at landet vil kjempe for diplomatiske løsninger «helt til den første bomben faller». Denne uttalelsen var en sterk kontrast til president Trump tweet noen uker tilbake, hvor han sa at hans egen spesialutsending kastet bort tiden i forhandlinger med regimet i Nord-Korea.

Dagen etter innledet USA og Sør-Korea en ti dagers militærøvelse utenfor kysten av Koreahalvøya.

USAs viseutenriksminister John Sullivan møtte tirsdag sin japanske motpart Shinsuk Sugiyama og ble enige om å legge så mye press på Nord-Korea som overhodet mulig.

– Men vi må, sammen med våre allierte i Japan, Sør-Korea og andre steder, forberede oss på det verste, i tilfelle diplomati ikke skulle fungere, sier Sullivan. Møtet i Japan finner sted dagen etter at Nord-Koreas FN-ambassadør talte til Hovedforsamlingens nedrustningskomité i FN-hovedkvarteret i New York.

(©NTB/TV 2)